Reakcije iz BiH na Deklaraciju o zaštiti srpskog naroda

Vijesti 02. sep 201718:59 > 19:11
N1

Već drugi put zajedno u Beogradu, bar zvanično, Deklaracija dobija svoj poseban javni prostor, a stigle su i prve reakcije u našoj zemlji.

Još od prvog puta, kao takva, Deklaracija o zaštiti i očuvanju srpskog naroda u startu izaziva različite konotacije, komentare, reakcije, iako, kako je i ranije govorio Vučić, do sada nije napisano ni slovo.

Potpredsjednik Stranke Demokratske Akcije kaže da ovakvim potezima zvaničnici Srbije imaju problem sa iskrenošću, jer Deklaracija podrazumijeva samo jedan narod, dok podržava segregaciju drugih, kao u Republici Srpskoj.

Deklaracija će, kako je rečeno, istaći pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje nacionalne kulture, istorije, geografije, očuvanje nacionalnog kulturno-istorijskog naslijeđa i obrazovanje na srpskom jeziku. Ona je, prije svega, najvažnija Aleksandru Vučiću, smatra analitičar Enver Kazaz, jer se on nalazi pred najvećim izazovom, a to je Kosovo.

I u Republici Srpskoj, i u Srbiji, sastanci, deklaracije, gdje je riječ o zajedništvu je pohvalno.

Formiran je tim koji će raditi na pisanju Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, potvrdio je danas predsjednik Srbije. Predsjednik Republike Srpske ranije je rekao da bi dokument trebalo da bude gotov na jesen, usvojen u parlamentima Srbije i Republike Srpske, a zatim će ga zvanično predstaviti on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.