VKBI: Neprihvatljivo je da Srbi nisu konstitutivni u HNK

Vijesti 04. sep 201710:24 > 10:29
SDP BiH

Prije više od tri godine Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) javno je zatražilo od zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona da se izvrše izmjene Ustava HNK, kako bi se i građani srpske nacionalnosti u HNK priznali kao konstitutivni narod.

Konstitutivnost naroda i ravnopravnost građana Bosne i Hercegovine na cijelom njenom teritoriju zagarantirana je Ustavom Bosne i Hercegovine, a u Federaciji BiH, Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine – navodi se u saopštenju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

“Na posljednjoj sjednici Kolegija Skupštine HNK, a na prijedlog zastupnice Saradžić, nisu prihvaćeni amandmani na Ustav HNK kojim se ova anomalija trebala ispraviti, tako da u prijedlog Dnevnog reda za narednu sjednicu Skupštine HNK ova tačka nije uvrštena. Žalosti nas činjenica da ovu inicijativu nisu podnijeli čelni ljudi Skupštine HNK iz reda bošnjačkog ili hrvatskog naroda, jer bi imala mnogo snažniju drutvenu i političku poruku”, stoji u saopštenju.

Pozivaju sve zastupnike u Skupštini HNK, posebno iz reda Bošnjačkog naroda, bez obzira na stranačku pripadnost, da budu nosioci aktivnosti zaštite jednakopravnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, te da se Ustav HNK u pogledu konstitutivnosti Srba usaglasi sa Ustavom Federacije BiH i Ustavom Bosne i Hercegovine.

Navode da odstupanje od principa da su svi narodi i građani BiH jednakopravni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, jeste odustajanje od višestoljetnog bića Bosne i Hercegovine.

“Direktna podrška svim onim snagama u Bosni i Hercegovini (i van BiH) koji žele BiH urediti na temeljima ratom i agresijom ‘zaokruženih’ etničkih teritorija, što je bila ideja vodilja Miloševića i Tuđmana, i njihovih satelita u BiH – Karadžića i Bobana”, piše u dopisu medijima VKBI.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca utvrdilo je da nije prihvatljivo da Srbi ne budu konstitutivan narod u HNK, i da se “ova anomalija mora ispraviti.”

“Bilo kakve politikantske špekulacije po ovom pitanju su bespotrebne, retrogradne i uperene su protiv suvereniteta države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana”, stoji u saopštenju VKBI, koje potpisuje generalni sekretar VKBI – Emir Zlatar. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.