GSS u BiH: Izbjegavat ćemo gašenje vatre na požarištima

Vijesti 05. sep 201714:19 > 14:24
REUTERS/Stevo Vasiljević (ilustracija)

Na Blidinju je proteklog vikenda održan skup voditelja spasilačkih službi Gorske službe spašavanja u Bosni i Hercegovini sa Gorskom službom spašvanja Kantona 10. kao domaćinom.

Na dnevnom redu su bila aktuelna događanja u Savezu gorskih službi spašavanja u BiH. Na skupu je učestvovalo 40 spašavatelja iz 11 spasilačkih službi Saveza.

Učestvovanje GSS u BiH na nedavnim gašenjima požara je bila prva tema na dnevnom redu skupa, te su spašavatelji, nakon konstruktivne, analitičke diskusije donijeli sljedeći zaključak da će GSS u BiH i dalje biti uključen u pomaganje kolegama vatrogascima i lokalnim zajednicama pri gašenju požara u nepristupačnim brdskim i planinskim predjelima u okvirima svojih mogućnosti i stručno-tehničke osposobljenosti, pri ćemu će izbjegavati situacije da njihovi spašavatelji budu izloženi direktnom izlaganju – gašenju vatre na požarištima, a u skladu sa Federalnim zakonom o zaštiti od požara i njihovoj neosposobljenosti i neopremljenosti za obavljanje zadataka takve vrste.

“Slanjem spašavatelja u teren požarišta, GSS u BiH direktno ugrožava sigurnost svojih spašavatelja jer ih šalje da obavljaju zadatke za koje nisu osposobljeni, obučeni a niti posjeduju adekvatnu zaštitnu opremu. Gorski spašavatelji mogu i hoće pomoći pri akcijama gašenja požara u velikom dijelu organizacije, logistike, transporta vozilima, radio-vezom, dronovima, evakuacijama ljudi i sredstava do požarišta. Direktno uključivanje u gašenje vatre je dio posla koji zahtjeva stručna znanja iz oblasti vatrogastva kao i posjedovanje zaštitne opreme koju gorski spašavatelji nemaju. Također je angažman na požarištima u nekoliko navrata bio razlogom da neke stanice nisu imali ljude da pošalju na akcije potraga i spašavanja koje smo imali u zadnje vrijeme jer su spašavatelji bili iscrpljeni i potrošeni na gašenju požara, što uveliko doprinosi ugrožavanju interventnosti GSSuBiH u obavljanju zadataka iz oblasti spašavanja za koje smo opredjeljeni”, navodi se u obrazloženju.

Preporučili su nadležnima sa da intenziviraju razvoj vatrogastva, jer obzirom na klimatske promjene, u narednim godinama možemo očekivati sve više požara velikih razmjera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.