Handžić: Nije proveden proces inkluzije

Vijesti 05. sep 201715:49 > 15:53
Naša stranka

"Jučer nije bio prvi dan škole za sve prvačiće u Kantonu Sarajevo jer Vlada nije obezbjedila osnovne uslove za održavanje nastave za djecu sa poteškoćama u razvoju", navodi Vibor Handžić, šef Regionalnog odbora Naše stranke Sarajevo.

Naime, kako su saopćili iz Naše stranke, Skupština KS je još u aprilu ove godine usvojila novi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, ali Vlada Kantona Sarajevo nije provela inkluzivne mjere u Zakonu za koje se zalagala Naša stranka.

“Naša stranka je nakon višemjesečnih konsultacija sa domaćim i stranim stručnjacima konstruktivno, amandmanski predložila rješenja koja omogućavaju ravnopravnost djece, a koja su predviđala i uključivanje centara za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju u pružanje podrške redovnim školama u procesu inkluzije. Sada imamo upravo ono na što smo tada upozoravali: paušalne, polovične odredbe u polovičnom zakonu, te što je najporaznije – nove podjele djece, gdje neki jesu uključeni u program, a drugi nisu. Istina je kako niko nije htio usvojiti dobra rješenja opozicije, a odlučili su se za prijedloge koje ne mogu provesti, samo kako bi dobro izgledali u javnosti”, poručio je Vibor Handžić, šef Regionalnog
odbora Naše stranke Sarajevo. 

“Vlada Kantona Sarajevo sada stvara paniku u kojoj se navodno traže sredstva za nova zapošljavanja potrebnih stručnjaka za punu realizaciju inkluzije. Dakle, trebalo je čekati septembar i početak nove školske godine, proteste i reakcije roditelja, kašnjenja i prepreke koje su mogli svi predvidjeti ranije, da bi se stvar opet pokušavala riješiti u pravcu onoga što smo mi znatno ranije predlagali. Ne želimo dijeliti nikakve lekcije, ali sasvim je sigurno da je jučer morao biti jednako važan i svečan dan za svu djecu u Kantonu Sarajevo i njihove roditelje. Mi od naših rješenja za ravnopravnost djece ne odustajemo, i nadamo se da ćemo biti u prilici da od 2018. godine implementiramo rješenja koja će omogućiti pravo na obrazovanje za svu djecu, bez iznimki”, zaključio je Handžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.