Dr. Gavrankapetanović: Prestanite sa mobingom i ponižavanjem

Vijesti 05. sep 201716:28 > 16:37
N1

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, prof. dr. Mirza Biščević, prim. mr. sci. med. dr. Senad Maksić, prim. mr. sci. med. dr. Semin Bećirbegović i dr. Hasan Tanović održali su danas pres-konferenciju o stanju na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Mi ne pišemo pisma, ne blatimo i ne ponižavamo se. Mi ne želimo biti šefovi već se branimo od lažnih konstrukcija i podvala. Sve je počelo kada sam ja rekao ono što mislim i što trebam reći na ljudski i prijateljski način onima koji upravljaju KCUS-om. Onda je krenula odmazda“, rekao je okupljenim novinarima i građanima prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

On je kazao da njegova smjena uopće nije upitna, ali da su za njega bile zanimljive dvije rečenice.

A to je da su ljekari zaduženi da meni napišu optužnicu koja ne postoji s ciljem da se oblati moje ime i ugasi uspomena na moj častan život i rad koji sam radio 31 godinu. Pred Bajram i na Bajram doživjeli smo niz uvreda. Javnosti se obraćam sa zahtjevom da reaguje i da se prekine mobing, ponižavanje i pretresi ličnih stvari uposlenicima od strane uprave KCUS-a. Prenesite naše upozorenje da raditi pod ovakvim pritiskom više nismo u mogućnosti“, kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović u ime hirurga i pacijenata Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a.

Prof. dr. Gavrankapetanović je kazao da ga je prilikom izlaska iz operacione sale zatekla slika pretresa ličnih stvari od strane mlađeg kolege koji je to natjeran.

Znam da se i njemu to gadi raditi. Mi tražimo zaštitu od pritiska i ponižavanja naših koelga koji nemaju snagu da se odupru toj sili kao mi. Kao pouka budućim generacijama je da niko ne doživi ono što je doživjela ova genecarcija hirurga“, kazao je prof. dr. Gavrankapetanović i dodao da je predsjednik UO KCUS-a i suvlasnik privatnih apoteka u gradu prijetio hirurzima prijavama i progonom jer su iznijeli svoje mišljenje na papir.

Pozivam premijera FBiH Fadila Novalića da smijeni Upravni odbor KCUS-a i skine sramnu odluku koja će ostati bruka u istoriji KCUS-a. Ovo tražim u ime svih hirurga i traumatologa cijelog svijeta“, dodao je prof. dr. Gavrankapetanović.

Dr. Gavrankapetanović je odgovorio i na pitanje novinara o privatnoj praksi ljekara koji su uposlenici KCUS-a.

Postavljam i ja pitanje, kakve veze ima dopunski rad s pretresom sobe. Ja predlažem da niko ne radi dopunski, ali da to bude u cijelom gradu. Predlažem da svi ostavimo dopunski rad, ali da to bude zakonski za sve, a ne za određene ljekare. To su manipulacije koje zamagljuju pravu istinu. Istina je kada kažete “popravite to, to i to”, da vam krene najgora osveta. To je prava tragedija i prava istina“, poručio je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.