Oglasio se i KCUS o optužbama doktora

Vijesti 05. sep 201718:42 > 18:49
N1

Nakon pres-konferencije prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, prof. dr. Mirze Biščevića, prim. mr. sci. med. dr. Senada Maksića, prim. mr. sci. med. dr. Semina Bećirbegovića i dr. Hasana Tanovića, saopćenjem se oglasio i KCUS koji je odbacio optužbe doktora navodeći da su kazali niz neistina i nepotpunih informacija. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

Imajući u vidu niz neistina i nepotpunih informacija koje nekolicina ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS, u posljednjih nekoliko sedmica, plasira u javnost putem medija, kao najstarija i respektabilna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini osjećamo za dužnost i obavezu istinito informisati javnost.

Ponavljamo da nije istinita tvrdnja prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića da je smjenjen sa pozicije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS. Istina je da je prof. dr. Gavrankapetanoviću istekao Ugovor. Uistinu ne razumijemo postupke prof. dr. Gavrankapetanovića, te plasiranje neistina pod izgovorom da se bori za „odbranu časti“.

Ne sjećamo se da je bilo ko udario na čast prof. dr. Gavrankapetanovića, niti ga na bilo koji način omalovažio kao ljekara, stručnjaka, uposlenika i čovjeka.

Podsjećamo prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića da za njegovo razriješenje, kao ni imenovanje šefa Klinike za ortopediju nije nadležan Kolegij Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS, jer kao što je to profesoru dobro poznato Kolegij se nije pitao ni u vrijeme kada je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović imenovan na ovu funkciju, prije 19 godina.

Novi Ugovor za šefa Klinike je u vrijeme kada je prof.Gavrankapetanović počeo s javnim optužbama u cilju „odbrane časti“ bio je u izradi. Razumjeti ćete da bi bilo pogrešno osobi koja iznosi ovakve optužbe na račun svojih kolega, danas ponuditi navedeni Ugovor.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović govori o zastrašivanju, mobingu i zloupotrebama, ali jedine zloupotrebe koje su počinjene upravo su urađene od strane profesora, te njegovih bliskih saradnika. Naime u Kabinet Generalne direktorice KCUS došla je Izjava podrške prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, na kojoj su bez pisane i kod nadležnih organa ovjerene punomoći, potpisani uposlenici koji su u vrijeme nastanka iste bili van Bosne i Hercegovine.

Od 18 potpisanih uposlenika, pet uposlenika su potpisani bez pismene saglasnosti, a nedugo nakon dostavljanja Izjave 5 uposlenika povukli su pismenim putem svoje potpise. Ističemo da su o cijelom slučaju zloupotrebe obavješteni i nadležni organi, te će se detaljno istražiti kojim putem i na koji način su tvorci Izjave dobili navodne saglasnosti za potpis kolega, koji su u to vrijeme bili van države. Napominjemo da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović nije bio potpisnik Izjave, za koju će se uraditi vještačenje potpisa.

Interesantno je da učesnici današnje press konferencije, na kojoj je izneseno niz optužbi i neistina na račun Klinike za ortopediju KCUS i menadžmenta KCUS, imaju dvojnu praksu, te se postavlja pitanje da li je ovo njihov način grčevite borbe za istovremeni rad u javnoj i privatnoj praksi, protiv koje se menadžment KCUS oštro protivi.

Smatramo da je rad u privatnoj i javnoj praksi izuzetno štetan po pacijente, a u prilog našoj tvrdnji ide i činjenica da je dr. Senad Maksić javno tvrdio kako se na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS ne rade artroskopije ramena i koljena, a istovremeno su on, dr. Semin Bećirbegović i prof. Ismet Gavrankapetanović radili konzilijarne uputnice za pacijente.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović navodi da se bori za struku i Kliniku, što je pomalo zbunjujuće, s obzirom na činjenicu da tokom 19 godina upravljanja ovom Klinikom navedeni nijednom nije pismenim putem zatražio ni od jednog menadžmenta određeni benefit za Kliniku i uposlenike, što su činili svi odgovorni rukovodioci u želji za poboljšanjem uvjeta liječenje za pacijente, kao i uvjeta rada za uposlenike.

Navodi da je prof. Ismetu stalo isključivo do pacijenata su također upitni, a s obzirom na preduge liste čekanja na operativne zahvate, posebno lista čekanja za operaciju i ugradnju proteze kuka koja broji 108 pacijenata, dok lista čekanja za artroskopije koljena i ramena broji 97 pacijenata. Kompletne liste čekanja transparentno i javno smo objavili na www.kcus.ba, kako bi javnost imala potpuni uvid u istinitost naših tvrdnji.

Prof.dr.Ismet Gavrankapetanović je u više navrata dogovarao konsultacije s pacijentima u svojoj privatnoj ordinaciji, da bi ih potom operirao na Klinici za ortopediju i traumatologiju. Tvrdnja da je prof. dr. Gavrankapetanović radio do 17 sati, kao i vikendima je netačna, a s obzirom da o tome nemamo nikakvu evidenciju. Dolasci na Kliniku nakon završenog radnog vremena bili su isključivo na poziv „odabranih pacijenata“, a dežure prof. Gavrankapetanovića bile su stvar isključivo njegove odluke i volje. Stvar njegove odluke i volje je i to da su pojedini pacijenti po mjesec i po dana bili smješteni na Kliniku za ortopediju i traumatologiju, kao na hotelsku uslugu, bez da su im urađeni bilo kakvi nalazi ili zahvati. U to vrijeme je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović uredno koristio svoj godišnji odmor.

Bitno je istaći da su ljekari, koji su danas učestvovali u press konferenciji u više navrata izrazili svoje nezadovoljstvo upravljanjem Klinike za ortopediju i traumatologiju, te o tome postoje čak i sudski dokumenti. Začuđujuće je i da niko od učesnika današnje press konferencije nije javno prokomentarisao pismo koje je grupa ljekara uputila prof.dr.Ismetu Gavrankapetanoviću.

Prof. dr. Mirza Bišćević je u više navrata lično ukazivao na nemogućnost napredovanja i nepravilnosti i zloupotrebe u radu Klinike, pod rukovodstvom prof.dr.Ismeta Gavrankapetanovića.

Prof. dr. Bišćević je iz nama nepoznatih razloga držao zaključanu donaciju TIKA-e u svojoj kancelariji, iako je donacija 2011. godine uručena Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS, a ne njemu lično. Postavlja se pitanje s kojim pravom i ciljem je to učinio?

Očigledno je da je trenutna situacija iskonstruisana u cilju ostvarivanja interesa učesnika današnje konferencije, te da nema nikakve veze sa borbom za odbranu časti i struke.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nastaviti će sa borbom za poboljšanje uvjeta liječenja pacijenata, te ćemo posebno raditi na izjednačavanju svih pacijenata. Vrijeme povlaštenih je iza nas, kao i upućivanja na liječenje u privatne ambulante i ordinacije.

U KCUS kao i na Klinici za ortopediju i traumatologiju još uvijek rade časni, marljivi i uposlenici potpuno predani dobrobiti naših pacijenata, te ćemo i dalje raditi na suzbijanju svih nepravilnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.