Fajon: BiH ne funkcioniše, potrebno je mijenjati stvari

Vijesti 06. sep 201709:33 > 09:36
N1

Potpredsjednica evropskih socijalista i evropska parlamentarka Tanja Fajon govorila je za N1 nakon okončanja Strateškog foruma na Bledu, za koji je istakla da je bio jedan od najznačajnijih do sada.

“Tema je bila Zapadni Balkan, vizija Evrospke unije, proširenje, saradnja u regionu. Poruke su jasne – više fokusa je potrebno s obje strane, za bolji život u regionu”, kazala je Fajon za N1.

On je istakla da je neophodno praviti nužne reforme, a da je EU u nepovoljnoj situaciji zbog kriza i nejasne budućnosti.

“Sada se treba fokusirati na proširenje, dobar je momenat, a imamo i izbore u Njemačkoj. Očekujemo da će Juncker predložiti šesti scenario, možda pomene i proširenje”, kazala je u Novom danu na N1.

Šta konkretno očekivati?

“Moj osjećaj je da je Evropska komisija svjesna da Zapadni Balkan gubi povjerenje, šesti scenarij će biti jaka EU – koja je potrebna područjima koja su od strateškog interesa”, ocijenila je.

“Proces proširenja, koji je tehnički zatvaranje i otvaranje pregovora treba napraviti ambicioznijim. Želim naglasiti da smo jučer čuli da Zapadni Balkan dobija više milijardi eura za projekte, što je ključno za napredak”, dodala je Fajon.

Bilo je razgovora i o mladima koji odlaze iz BiH, te je ocijenjeno da im treba jača vizija.

Šta se od BiH očekuje?

“Već godinama imamo taj pritisak, ekonomske i socijalne reforme. Svi znamo da zemlja ne funkcioniše, niti institucije. Potrebno je mijenjati stvari, a dogovor je potreban u zemlji. Potrebna je jasna evropska koordinacija”, ocijenila je Fajon istaknuvši da je BiH dio Evrope i uvijek će biti.

Za N1 je komentarisala i oprečne stavove u pogledu (ne)gradnje Pelješkog mosta: “U svakoj priči ima stateški nacionalni interes, to usložnjava”. Kazala je da i Slovenija ima otvoreno pitanje granice sa Hrvatskom, te naglasila da je bilaterlani dogovor najbolja opcija u svakom slučaju.

A koja država u Evropskoj komisiji najviše lobira za projekte?

“Sigurno je to nekad Hrvatska, koja je bila dobra prije ulaska u EU, a sada je članica. Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju iskustvo, neke bolje, neke malo lošije”, kazala je.

Za BiH kaže da je vladalo mišljenje da zemlja nazaduje, ali sada je saradnja Evropske komisije sa vlastima u BiH na dobrom nivou.

“Nadam se da će tako i ostati. Možda će ove godine biti pozitivan pomak kada je Upitnik u pitanju. Očekuje se da ozbiljno radi dalje”.

Komentarisala je i sudbinu Izbornog zakona – za koji kaže da je to pitanje za nacionalne predstavnike i građane, te da svi imaju mogućnost kandidovati svoje prijedloge.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.