Ružica Jukić: Ako nastavimo ovako, može doći do haosa

Vijesti 06. sep 201711:25 > 11:49
N1

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) primilo je k znanju Informaciju potpredsjednice Ružice Jukić u vezi sa napadima na pravosuđe u BiH.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić istakla je, obrazlažući informaciju da je Tužilaštvu BiH prijavila prijetnje koje je dobila kao navode o tome – da su njene službene mail adrese presretnute, ranije je javio reporter N1 Boris Brezo.

Javnosti se obratila i sama Jukić pojasnivši kako je dobila saznanja da je prisluškivana i praćena.

”Kada sam bila na obilježavanju 20. godina Ustavnog suda, jedan kolega mi je rekao da me prati OSA. Željela sam ispitati zašto, jesam li ja prijetnja državi, jesam li ja terorista. Nakon toga Josip Šimić je dostavio dokumentaciju Tužiteljstvu i meni. Prvi taj sporni dokument je bio dopis, sutradan je dostavio transkript u kojem apsolutno sve ono što je radila Gordana Tadić, moj službeni mail – sve se nalazi ovdje. Da li je dokument falsificiran treba da istraži Tužiteljstvo, a ne SIPA. Pored tog dokumenta, postoji dokument gdje Šimić razgovara s nekom osobom i u kojem on upozorava da mene, Gordanu Tadić i njega prisluškuje SIPA. Njemu su kao novinaru dostavljene takve informacije”, ispričala je Ružica Jukić danas.

Naglasila je da je veoma važno da se istraže sve okolnosti jer je u pitanju službeni mail.

”Ja ne tvrdim da je to SIPA uradila, možda je neko namjerno podmetnuo da je to SIPA. Na njima je da oni istraže ko je to. Veoma je važno da se istraži jer je to moj službeni mail. Ovo nije napad na Ružicu Jukić već na institucije, ako nismo mi sigurni, kako će biti građani. Čak sam čula da postoje nelegalne organizacije na Ilidži koje prisluškuju, mislim da se tome treba stati u kraj”, dodala je i nastavila:

  ”Činjenica je da ja sad ne mogu upotrebljavati službeni kompjuter. Ja kao dopredsjednik nastojim da svoj posao obavljam odgovorno, sve ono što građani traže od mene, ja to uradim. Ne može se apsulutno meni stavljati na teren da sam kriva zbog nečeg, ja se borim protiv tih anomalija. Ja se ne družim s političarima, nikad u životu nisam sjedila s Čovićem i Radončićem, ne pada mi napamet. Tužitelstvo i policija štite neke ljude. Obični građanin ako prijavi završiće u zatvoru. Ne govorim o Šimiću”, naglasila je Jukić.

Upozorila je da bi moglo doći da haosa i raspada sistema.

”Mi kao građani plaćamo medije jer hoćemo da se naše informacije čuju. Ljudi moraju znati da se Ružica bori. Mislim da mnogi mediji koriste izvore od nositelja pravosudnih institucija. Ako je neko nešto napisao treba tražiti informaciju od mene. Mislim da mediji i VSTV mogu doprinijeti da ne dođe do haosa. Ako nastavimo ovako može doći do haosa i raspada sistema”, potcrtala je Jukić danas.

Šta će se konkretno sada uraditi?

”Ja sama ne mogu donijeti nikakvu odluku, mogu samo reći kakvo ću mišljenje ja zastupati kad dođe do toga. Ne mogu utjecati na rad Tužiteljstva. Oni kad završe svoj posao, tek tada ću vidjeti je li odrađen kako treba, je li bilo propusta. Trebalo je te kompjutere izuzeti od strane SIPA-e, trebala je moj kompjuter pregledati i tražiti listing. Ako nisu blagovremeno uradili, sve se moglo uništiti. Mene niko nije tražio da me sasluša”.

 Dva tužiteljstva, jedan predmet…

”Glavna tužiteljica Dalida nije trebala voditi taj postupak. Mi apsulutno ne možemo diskutirati o tome, zbog čega je nešto bilo, vjerovatno će vrijeme pokazati svoje. Iako je Gordana Tadić rekla da je tražila taj predmet, ne mogu dva tužiteljstva raditi isti predmet.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.