Prva posjeta predsjednika Srbije BiH nakon šest godina

Vijesti 06. sep 201717:02 > 19:21
N1

Aleksandar Vučić posljednjih godina u BiH je bio nekoliko puta. Sarajevo je bilo domaćin Vučiću i u martu ove godine prilikom Samita premijera zemalja Zapadnog Balkana.

Apsolutno se bezbjedno osjećam i apsolutno sam zahvalan na gostoprimstvu“, izjava je Aleksandra Vučića, premijera Srbije od 15. marta 2017.

No, svi se sjećaju nemilih scena iz Potočara.

Zato, i danas dvije godine posije, poseban je naglasak na sigurnosti.

Nakon onoga što je Vučić tada kao premijer doživio u Srebrenici i uvažavajući činjenicu da institucije još nisu utvrdile odgovornost za to, posebno je važno da doček i politički medijski i ljudski, prije svega političara ovdje iz Sarajeva, bude odgovarajući i da bude dostojanstven“, istakao je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Više saradnje, manje galame u budućnosti“, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Da možemo u svakom trenutku međusobno napraviti komunikaciju između članova Predsjedništva i predsjednika Srbije kako bi se neko moguće pitanje, teško pitanje, da riješimo na prihvatljiv načan bez galame kako smo nekad imali“, naveo je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

A na stolu brojna pitanja i teme. Očekuje se da će biti govora o granici koja je sporna na nekoliko mjesta. Ali, i infrastrukturi, ekonomskoj saradnji.

Ekonomska saradnja, uklanjanje nevidljivih carinskih barijera, unapređenje protoka roba, ljudi, kapitala, zajednički nastupi prema trećim tržištima“, komentarisao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

No tu su i vruće političke teme. Sam Vučić uoči dolaska za televiziju Happy govorio je o važnosti izgradnje odnosa. Među narodima, među državama.

Ja smatram da odnos Srba i Bošnjaka mora da bude pažljivo vođen i tretiran. Zato što moramo da živimo zajedno sa Bošnjacima. Ja sam Srbin koji volim RS ali poštujem BiH. Smatram da je to važno zbog naše budućnosti“, naglasio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Ovo je prvi put nakon šest godina da predsjednik Srbije dolazi u Sarajevo. 2011. tu je bio Boris Tadić. Posjeta Tomislava Nikolića bila je zakazana ali i otkazana.

A nije dolazio ne zato što Srbija nije htjela već zato što se iz Sarajeva nije to željelo. Ja to smatram vrlo važnim događajem“, komentar je Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH.

U sarajevu Vučić ostaje dva dana. Planirani su susreti sa najvišim zvaničnicima zakonodavne i izvršne vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.