Šta stoji iza posjete Andreja Plenkovića BiH

Vijesti 06. sep 201718:18 > 19:21
N1

Dvodnevna posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića našoj zemlji prošla je u znaku podrške hrvatskom narodu u BiH.

S obzirom da je ovo sedmi boravak premijera Plenkovića u BiH u 11 mjeseci njegovog mandata, poruka je to kako kaže da je podrška Hrvatske ne samo deklarativna, već i operativna, kad je riječ o rješavanju otvorenih pitanja, ali i konkretnih projekata koje finansira Vlada Hrvatske.

Posjetom SKB u Mostaru, hrvatski premijer Andrej Plenković završio je svoj dvodnevni boravak u BiH. Iskazao je spremnost da Vlada Hrvatske u okviru svojih mogućnosti pomogne u rješavanju finansijskih problema u kojima se nalazi KBC Mostar. A posjetio je i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH za koji tvrdi da pruža korisne informacije iz vremena ratnih dešavanja, a naročito kod istraživanja ratnih zločina.

Smatram da su ovakvi centri izuzetno korisni i mogu pomoći ne samo u utvrđivanju istine, nego prije svega u procesu pomirbe između svih naroda u BiH“, izjavio je Andrej Plenković.

Ključno je da se okrenemo budućnosti, da naša istraživanja i činjenice doprinesu pomirbi među narodima, suradnji, ali prije svega da se prestane sa zlouporabama Domovinskog rata kada su Hrvati u BiH u pitanju“, naveo je Željko Raguž, direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Posjeta Plenkovića odvija se u razdoblju složenih odnosa između dvije zemlje. Sporna područja su izgradnja Pelješkog mosta i Izborni zakon BiH. Plenković je ponovio da će se gradnja mosta nastaviti, odbacujući tako mogućnost odgode tog projekta na čemu insistiraju bošnjački politički čelnici.

Sam most će fizički biti na teritoriji RH, ono što je važno je daće  prolaz svih brodova ispod mosta do Neuma biti omogućen bez ikakvih poteškoća“, kazao je Plenković.

Slučajno ili ne, ovo je druga posjeta hrvatskog premijera BiH u samo nekoliko dana. Tako postoje sumnje da iza ove posjete zapravo stoji lobiranje da se u Parlamentu izglasa novi Izborni zakon kao i da BiH pristane na izgradnju Pelješkog mosta.

Kakve poruke gospodin Plenković šalje gospodinu Čoviću, posebice u odnosu na njegove sulude ambicije koje se tiču promjene političkog sistema i Izbornog zakona, jer ako on takve poruke ohrabruje, onda je to njegov osobni prilog radikalizaciji, pogoršavanju lošeg stanja Hrvata u BiH. Sasvim je izvjesno da on pokušava dobiti barem što se tiče Hrvatske političke klase pristanak za Pelješki most“, rekao je Slavo Kukić.

No Plenković je još jednom iskazao afirmativan pristup prema BiH, čvrstu podršku i razumijevanje, koje je kako je kazao, gajio i prije nego je postao predsjednik Vlade Hrvatske. A tokom dvodnevne posjete, presijecanjem vrpce svečano je otvorio Narodnu kuhinju posvećenu fra Didaku Buntiću u sklopu franjevačkog kompleksa Dompes za studente slabijeg imovinskog stanja a za koju je Vlada Hrvatske izdvojila 250.000 KM. A osim u Mostaru boravio je i u Livnu i Širokom Brijegu, gdje je sa predstavnicima lokalnih i kantonalnih vlasti razgovarao o projektima koje sufinansira Vlada Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.