Lovrinović poručio Bećiroviću: Ovo je i moja država

Vijesti 07. sep 201717:36 > 17:41
N1

Rasprava o Izvještaju o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta izazvala je žustru raspravu između poslanika HDZ-a BiH i SDP-a BiH.

Nakon što je poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul upoznao poslanike sa stavom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) o ovom pitanju, Denis Bećirović i Saša Magazinović iz SDP-a pokušali su osporiti značaj tog stava navodeći da je HNS nevladina organizacija a ne zvanična institucija.

Magazinović je rekao da se od HNS-a kao nevladine organizacije pokušava napraviti politički faktor u parlamentu BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je Bećiroviću da BiH nije samo njegova zemlja i da ne može zabraniti građanima da vole svoje susjede.

Kožul je u svojoj diskusiji istakao da se dogovorom o tehničkim detaljima izgradnje mosta uvažavaju interesi BiH, te da se njegovom izgradnjom obezbjeđuje prolaz jadransko-jonskog puta kroz BiH.

Hanka Vajzović iz Demokratskog fronta istakla je da se u izvještaju, umjesto odgovora šta je urađeno u BiH na rješavanju ovog pitanja, navode samo šturi i selektovani podaci.

Amir Fazlić iz SDA upoznao je poslanike sa tekstom Deklaracije kojom se traže od Hrvatske da obustavi gradnju Pelješkog mosta, a koju su potpisala 24 poslanika.

Njegov stranački kolega Šemsudin Mehmedović podsjetio je zaključak Predsjedništva BiH iz 2007. godine o ovom pitanju kada je navedeno da se prije gradnje mosta mora riješiti pitanje granice na moru između BiH i Hrvatske, naglasivši da je on još na snazi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.