Ko sve vidljivo ili prikriveno želi imati utjecaj u BiH?

N1

Rusija nema strateške ciljeve spram BIH, rekao je Petar Ivancov nakon članka o ruskom uticaju na Balkanu, objavljenom u Foreign Affairsu.

“Arhitekti najveće etničke fragmentacije i disfunckije u BiH su Dragan Čović i Milorad Dodik, pod patronatom Rusije”, napisao je za Foreign Affairs politolog i politički analitičar dr. Jasmin Mujanović. Mujanović kaže da je cilj Rusije obezbijediti da BiH ostane politički i etnički podijeljena.

Relacija Dodik – Čović – Putin bi spriječila da BiH ne ide prema EU i NATO-a. A to su egzistencijalna pitanja. BiH se mora priključiti NATO jer bi to značilo i njen opstanak, riješilo bi zauvijek pitanje hoće li se BiH raspasti, a to je za njih najgori scenarij i oni sada rade na tome, da spriječe taj scenarij, priključivanja BIH NATO savezu“, kazao je Jasmin Mujanović, politolog i politički analitičar.

Miješanja u unutrašnje prilike Makedonije i Crne Gore su osujećena, zato je sada fokus na BiH – kazao je Mujanović. Da li odgovor ko se miješa u unutrašnje prilike na Balkanu, leži u Makedoniji, ruski ambasador odgovara:

Ako iko se miješa u Makedoniji to zasigurno nije Rusija. To je apsolutno vještačka priča. Mi imamo interese tu, razvijamo odnose sa BiH, uključujujući i RS, ali ako je riječ o utjecaju koji se spominje to izgleda kao horor film. Nemamo mi nekih strateških ciljeva spram BiH“, kazao je Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH.

Ali imaju taktičkih, kaže vanjskopolitički analitičar Zlatko Hadžidedić. Interes Rusije je da potisne Zapad iz Ukrajine. A najbolji način za ostvarivanje ovog cilja je preko geopolitičkog centra Balkana.

Rusija je zbog toga spremna da se njenim imenom licitira, da se kojekakvi sitni balkanski lideri pojavljuju mašući imenom Rusije kao svojim zaštitinikom, a to je samo iz taktičkih razloga. Da bi poručila, ako se vi ne povučete iz Ukrajine, mi ćemo vama praviti probleme drugdje. Inače Rusija ni u kom slučaju nije prisutna niti ima poluge kojim bi bila prisutna na Balkanu“, rekao je Zlatko Hadžidedić, vanjskopolitički analitičar.

Hrvatska nema iskrene namjere u BiH, tvrdi Emir Suljagić iz Građanskog saveza, komentarišući spregu Dodik – Čović – Putin. San o podjeli BiH, tvrdi Suljagić, živi još od vremena sporazuma Cvetković – Maček. Ti ciljevi su sada redefinisani. Indikativnom smatra i posjetu Kolinde Grabar Kitarović Moskvi za dvije sedmice.

Ne znam koliko intelektualno slijep moraš biti da ne vidiš ovo što se sada događa. Izjava Grabar Kitarovć koja kaže da BiH jeste utočište 10.000 islamskih radikala su ne samo zlonamjerne nego se daju sa ciljem da se pokaže da se sa muslimanima ne može živjeti nego da ih se treba ograditi, ustavno, izbornim zakonom ili ako ćete već onako kako je to bilo ‘93.“, rekao je Emir Suljagić, predsjednik Građanskog saveza.

Vidljiv ili prikriveni utjecaj, Rusije ili nekih drugih zemalja, prijateljstva Dodik-Čović, te Dodik-Rusija stara su priča. Istina je da Rusija jeste u nekoliko navrata zagovarala hrvatsko pitanje u BiH, što ne znači, složni su analitičari, da u BiH nema više od jednog problematičnih aktera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.