"Neka Vučić kaže Dodiku da mu je Sarajevo glavni grad"

Vijesti 08. sep 201709:16 > 09:20
N1

Doktor političkih nauka i stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije Slaven Kovačević komentarisao je dnevno-politička dešavanja u Novom danu na N1.

Kao reakciju na tekst Foreign Affaira, u kojem se navodi da Rusija ima određene ciljeve koji su vezani za BiH, Kovačević je kazao da je izvjesno da Rusija nema konkretne planove za BiH – ali ima planove da izmjesti tenzije sa svojih granica.

“Rusija projecira krize par hiljada kilometara od svojih granica, a BiH je moneta za potkusurivanje sa Zapadom. Ambasador Rusije u BiH to neće priznati, i ne vjerujem da ćete od diplomate dobiti drugačiji odgovor”, kazao je Kovačević.

Rusija traži žarišta na Balkanu, a konkretan primjer su po mišljenju Slavena Kovačevića Crna Gora i Makedonija.

“Ne bi Dodik govorio to što govori da nema podršku Beograda i Moskve na određeni način, tako ispunjava njihove interese”, kazao je.

Sumnja Kovačević da će namjere Rusije izazvati sukob, ali će političke tenzije izazvati sigurno.

“Ovdje se pokušava obustaviti euroatlantski put svih zemalja Zapadnog Balkana, kroz dizanje tenzija, kroz manipulacije”, ocijenio je uz konstataciju: “Čudi me kako Zapad nema odgovor, ili ako ima što ga ne vidimo? Zapad mora otvoriti vrata i puteve ovom regionu, jer nećemo daleko ako se ovako nastavi”.

“Vjerujem da je ovakva Bosna i Hercegovina dejtonski – američki projekat. Diplomatskim kanalima se pravi nova geopolitička mapa svijeta, i radi se o podjeli interesnih zona. Dugoročna politika SAD-a je da gurne Rusiju iz toplih voda, to je najjeftiniji prevoz roba i nafte, što Rusija želi. Zato ih ima i u Siriji, i dijelu Krima i tako dalje. BiH je više taktika – nego strategija”, pojasnio je.

O posjeti Vučića i Plenkovića BiH u kratkom roku kazao je da to nije slučajno.

“Oni se bore za svoj dio kolača. Vučić ako dođe da pravi dogovor sa Bošnjacima – šta tu stoji? Stoji da kontroliše Srbe u RS, Hrvati ga ne interesuju. Njegov lokalni interes je dogovor sa Bošnjacima, jer ne želi problem sa Bošnjacima u Srbiji”, ocijenio je.

“Ja Vučića pozivam da pokuša napraviti prijateljstvo sa Bosancima i Hercegovcima. Da Dodiku pred kamerama kaže da mu je glavni grad Sarajevo, kako je to Mesić svojevremeno rekao HDZ-u, da u Sarajevu trebaju rješavati svoje interese i prava. Porasti će stepen povjerenja kada to uradi, a onda ćemo moći biti spokojni”, kazao je Slaven Kovačević za N1.

Tvrdi da će tek tada porasti stepen povjerenja, a ljudi u BiH spokojni. “Ako tvrdi da je Srbija prijatelj BiH – što radi sa Dodikom koji je negira?” dodao je.

“Da li je Čoviću postavio pitanje Srba u Mostaru? Da li ga je pitao? Brine li za Srbe u Mostaru ili je u glavi podijelio BiH na djelova, a interesuje ga samo RS? Neće on to javno reći, ali ponašanjem – vidno govori”, stav je doktora političkih nauka i stručnjaka iz oblasti geopolitike, Slavena Kovačevića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.