Kako uštedjeti novac ako studirate u Austriji?

Vijesti 08. sep 201715:24 > 15:35
Pixabay.com

Studenti iz BiH sve češće svoje školovanje nastavljaju u Austriji, većinom na univerzitetima u Gracu i Beču.

Kako bi studentima barem donekle olakšali prilagođavanje na novu sredinu, Lole su istražile koji troškovi ih očekuju u ovim gradovima i kako mogu da ih umanje.

Kao prvo, potrebna vam je boravišna dozvola. Jedan od preduslova za dobijanje jeste potvrda da ste primljeni na neki od univerziteta u Austriji, sa kojom idete u diplomatsko predstavništvo svoje zemlje u Austriji i pokrećete proceduru za dobijanje dozvole. Zatim, dok ste u Austriji neophodno vam je zdravstveno osiguranje, koje studenti plaćaju oko 50 evra mjesečno.

Kako navode na sajtu studiraj.eu, da biste dobili studentsku vizu u Austriji potrebno je da imate na računu dovoljno novca za cijelu godinu.

„Za osobe ispod 24 godine, taj iznos je 481,75€ mjesečno, dok osobe preko 24 godine moraju imati 872,31€ mjesečno za život. Obzirom da se prilikom predaje zahtjeva za vizu traži svota za cijelu narednu godinu, ona treba da iznosi ca. 5781€ za mlađe od 24, a za starije 10468€. Sa spomenutim iznosima ste na ’sigurnoj strani’. Međutim, iskustvo je pokazalo da prolazi i manja svota novca: dva semestra broje ukupno 8 mjeseci, tako da je nekada dovoljno priložiti i 481,75 x 8, odnosno 872,31 x 8 eura.“

Gradski prevoz se plaća semestralno i košta skoro 200 evra za četiri mjeseca. Tokom februara, jula, avgusta i septembra cijena je skoro 30 evra. Međutim, ove cijene važe za studente mlađe od 26 godina, dok oni stariji tokom cijele godine mjesečno daju 49,50 evra na prevoz. Njima se nudi i godišnja karta od 449 evra.

Studenti mlađi od 26 godina mogu kupiti ÖBB Vorteilskarte, odnosno kartu koja im obezbjeđuje popuste na svaku vožnju vozom. Ona na godišnjem nivou košta 19 evra.

Ostatak pročitajte na Lolamagazin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.