Šta je izazvalo buru nesporazuma u vezi sa Pelješkim mostom?

Vijesti 08. sep 201717:51 > 18:10
N1

Burna rasprava u Parlamentu Bosne i Hercegovine zbog najavljenje gradnje Pelješkog mosta.

Pisalo se i službenom Briselu, jedno pismo potpisali su članovi SDA a drugo kadrovi HDZ-a BiH. Pelješki most čini se ispriječio se između ove dvije stranke. O ovoj temi u emisiji Dan uživo razgovarali smo sa Safetom Softićem i Nikolom Lovrinovićem.

Džaferović i ja smo tražili, odnosno uputili svoj stav predsjedniku Evropskog parlamenta da ga obavijestimo da Hrvatska nije ispunila svoje obaveze kada je u pitanju usaglašavanje stavova u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta. Htjeli smo da predsjednika Evropskog parlamenta i članove Evropske komisije informišemo o sporu BiH i Hrvatske u vezi sa ovim pitanjem i da informišemo s adekvatnim činjenicama, adekvatnim odlukama koje su donese do sada u BiH, a tu prije svega mislim na stavove Predsjedništva BiH iz 2007. i odluke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH“, rekao je Softić.

Zastupnik HDZ-a u Parlamentu BiH Nikola Lovrinović je kazao da je problem u javnosti nastao unatrag dva mjeseca, na 49. sjednici Zastupničkog doma.

Nakon toga, nazovimo je buru, između SDA i HDZ-a izazvalo jeobraćanje dužnosnika SDA s raznih pozicija. Niti jedan dužnosnik, niti ostale kolege, nisu sačekale odluke tijela niti je Adil Osmanović sačekao sjednicu Vijeća ministara BiH. Buru nesporazuma je izazvalo reagiranje članova SDA.”

Pogledajte cijeli razgovor Softića i Lovrinovića na N1 televiziji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.