Popov: Deklaracija dokument koji je trebao i Dodiku i Vučiću

Vijesti 08. sep 201717:37 > 18:00
N1

Politički analitičar Srećko Latal i Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam bili su gosti emisije Dan uživo televizije N1 gdje su komentarisali i posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini.

I ovdje u Srbiji i BiH, posjeta Vučića ocijenjena je kao historijska i kao svojevrsna prekretnica. Ona doprinosi relaksaciji međunarodnih odnosa i unapređenju ekonomskih odnosa kao i infrastrukturne saradnje, ali da bi bila prekretnica važno je da uslijedi još nešto. Između ostalog i otklon od politike Milorada Dodika. Također, ne bi se trebalo baviti prošlošću, ali se treba raditi na rješavanju otvorenih pitanja od ‘90-ih godina, dalje bi se trebao rješavati odnos prema žrtvama i raditi na procesuiranju ratnih zločina. Ako se to sve ne uradi, to će biti samo jedan intermezzo između zaoštravanja odnosa kao što smo imali prošle godine kada je bilo riječi o reviziji“, komentarisao je Popov za N1.

Istakao je i kako će vrijeme pokazati da li je to bila protokolarna posjeta i da je i do sada bilo raznih susreta unutar regiona i među liderima, ali da situacija i dalje nije otišla dalje od odnosa koje smo imali.

I Latal je za N1 prokomentarisao posjetu predsjednika Srbije BiH.

Ovo je bio na neki način nastavak kontinuiteta vanjske politike koju Vučić provodi kada je bio premijer a ta vanjska politika je bitno bolja od nekih prethodnih politika koje su se provodile iz Beograda. Vučić bolje balansira od kontradiktornih utjecaja iz Brisela, Moskve, Banjaluke, Sarajeva, a što se tiče Sarajeva, tu nikad nije dovoljno izvinjavanja i lijepih gesti. Ovo je bila jedna dobra posjeta koja je samo potvrdila da su odnosi između BiH i Srbije u jednom postepenom ali stalnom poboljšanju“, naveo je Latal.

BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja, iako se to ne sviđa mnogima u mojoj zemlji, kazao je Vučić,a  o tome na koga je mislio, Latal je kazao: “Vučić je maher u tim PR kampanjama sa izjavama koje nekada previše bombastično zvuče, ali radije ne bih govorio o unutrašnjoj politici Srbije“.

Popov je rekao kako smatra da je Vučić najvjerovatnije mislio na “one radikalne nacionaliste i na desno krilo opozicije koje računa na to da će se eventualni gubitak Kosova nadoknaditi pripajanjem RS“.

O Deklaracija o zaštiti srpskog naroda Popov je istakao: “To je jedan čisto politički dokument koji je trebao i Dodiku i Vučiću – Dodiku da se predstavlja kao jedini pravi zaštitnik srpskog naroda, dok Vučiću je to potrebno zbog pritiska iz Brisela da se postigne neki pravni obavezujući sporazum o Kosovu koji bi značio priznanje. U svakom slučaju ubiru se poeni kao zaštitinika sopstvene nacije“.

Tu se manje-više slažem sa Popovim, ovakve stvari su viđene i proteklih godina – pokušaj smirivanja ili zadovoljavanja nacionalnih interesa kod kuće. Interesantno je da ovo dolazi u trenutku kad Vučić dolazi u Sarajevo. Ako će Deklaracija govoriti o interesima Srba, onda bi trebala da podrži i ustavni i teritorijalni integritet BiH koji svima garantuje stabilan život“, nadovezao se Latal.

BiH i Srbija trenutno imaju mnogo bolje odnose nego BiH i Hrvatska, a Latal je o tome rekao: “Unutar i između BiH i Hrvatske drugačija je situacija i teža, što zbog političke krize unutar BiH, što zbog krize vlasti u Hrvatskoj i kao rezultat toga imamo postepenu eskalaciju odnosa, gdje imamo potencijalno opasne planove za rekreiranje tzv. ‘trećeg entiteta’. S druge strane imamo nezgrapan odgovor i zatezanje po pitanju Pelješkog mosta. Mislim da ovakvi odnosi između dvije zemlje nisu u interesu ni jednih ni drugih“.

A, o pismu Kolinde Grabar Kitarović upućenim Majkama Srebrenice, kao i njenim izjavama u posljednje vrijeme u vezi prisustva ekstremizma u BiH, Popov je kazao: “Ovo je moguća priprema na presudu Prlić jer bi to pokazalo da je napad na Bosnu bio udruženi zločinački poduhvat i onda će u vodu pasti teorija da je BiH bila izložena jednostranoj agresiji“. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.