Hitno spriječiti operatere da ilegalno prenose EP u košarci

Vijesti 09. sep 201718:53 > 20:25
N1

Općinski sud u Sarajevu donio je rješenje o određivanju mjera osiguranja kojim se privrednim društvima JP Hrvatske telekomunikacije d.d Mostar, Elta - Kabel d.o.o. Doboj, Blicnet d.o.o. Banjaluka i Telrad Net d.o.o. Bijeljina nalaže da odmah prekinu sa distribucijom prenosa utakmica Evropskog prvenstva u košarci 2017.

Sud je tako spomenutim privrednim društvima kao protivnicima osiguranja zabranio distribuciju prijenosa utakmica Evropskog prvenstva u košarci 2017. godine iz programa emitera koji nemaju regulisana prava za emitovanje ovog sadržaja u Bosni i Hercegovini.

Protivnici osiguranja prouzrokovali štetu United Media-i

Ekskluzivna prava prenosa utakmica u periodu od četvrtka 31. augusta 2017. do 17. septembra 2017. godine ima United Media Group. U sudskom rješenju piše da su protivnici osiguranja prouzrokovali štetu United Media-i tako što su 1. i 2. septembra 2017. godine kao kablovski/IPTV operateri neovlašteno i suprotno izričitoj zakonskoj zabrani vršili distribuciju Zabranjenog sadržaja distribucijom TV kanala iz susjednih država (RTS i HRT), iako su znali da ekskluzivna prava na emitovanje ovih sadržaja ima United Media za teritoriju Bosne i Hercegovine.

United Media je reagirala podsjetivši HRT i RTS da nemaju prava za emitovanje u BiH, da bi, potom, HRT i RTS ponovo upozorili operatere za obavezno zacrnjenje retrasmisije sportskog sadržaja kao segmenta programa HRT-a.

N1

‘’Vaše nezakonske aktivnosti ne ostavljaju nam izbor, nego da prijavimo kršenje sportskih TV prava neovlaštenom i nezakonitom retrasmisijom sportskog segmenta HRT programa putem Vaše mreže, tačnije FIBA EuroBasket 2017’’, navodi se, između ostalog, u dopisu HRT-a upućenog JP Hrvatske telekomunikacije d.d Mostar.

United media obavijestila operatere o skremblovanju tri dana prije Evropskog prvenstva

Regirao je i RTS dopisom prema Elta – Kabel d.o.o. Doboj u kojem se protivnik osiguranja upozorava da za televizijske prenose s Evropskog prvenstva u košarci, RTS posjeduje prava – za teritoriju Srbije.

‘’Obavezni ste da pokrijete odnosno zatamnite signal tokom emitovanja svakog od ovih prenosa’’, navodi se u dopisu RTS-a.

N1

‘’U slučaju da to ne učinite tokom emitovanja prvog narednog prenosa, saglasnost za reemitovanje naših programa će biti povučena i vaše preduzeće više imati pravni osnov za reemitovanje naših programa’’, piše u dopisu.

Ekskluzivna prava emitovanja utakmica Evropskog prvenstva u košarci na teritoriji Bosne i Hercegovine ima United Media Group o čemu su operateri obaviješteni uz napomenu da su dužni postupiti po dopisu i skremblovati sve televizije na prostoru BIH koje će emitovati utakmice navedenog sportskog događaja.

‘’Ovim putem želimo da Vas obavestimo da Sport Klub kanali koji se nalaze u okviru United Media Group imaju na teritoriji Bosne i Hercegovine ekskluzivna prava prenosa utakmica Evropskog prvenstva u košarci (FIBA Eurobasket), koje će se direktno emitovani na Sport Klub kanalima od četvrtka 31. augusta 2017. do 17. septembra 2017. godine. Molimo Vas da u navedenom periodu skremblujete sve televizije na teritoriji Bosne i Hercegovine koji će emitovati utakmice navedenog EP’’, saopćeno je iz United Media.

N1

Obavještenje je na adrese svih operatera upućeno 28. augusta 2017. godine – tri dana prije početka Eurobasketa. Nanovo je poslano nekoliko dana poslije, ali su se operateri ponovo oglušili.

Pogledajte kako operateri bez odobrenja prenose zaštićene sportske sadržaje u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.