Zvizdić: Monetarna politika u nadležnosti države

Vijesti 10. sep 201714:14 > 14:23
Anadolija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas da su izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o prenosi nadležnosti nad Centralnom bankom BiH - napadi na integritet i nadležnost bh. institucija.

Dodik je, podsjećamo, jučer rekao da je sve što predloži SDS na nivou BiH sumnjivo i štetno za Republiku Srpsku, pa tako i posljednja dešavanja u vezi sa Centralnom bankom BiH.

“Visoki predstavnici su ranijih godina Republici Srpskoj bezočno oteli pravo na vlasništvo i novac koji smo uložili u Centralnu banku, ali to je pravo koje ne umire i mi čekamo priliku da to pitanje postavimo na dnevni red”, poručio je Dodik jučer.

U Zvizdićevoj reakciji navodi se Centralna banka BiH uspješno ispunjava svoju Zakonom i Ustavom određenu, zadaću, odnosno osigurava monetarnu, a time i finansijsku stabilnost u zemlji.

”Želim podsjetiti gospodina Dodika, ali i sve one koji možda imaju namjeru da učestvuju u takvim protivustavnim aktivnostima, da je u skladu sa članom III Ustava BiH, monetarna politika u isključivoj nadležnosti države BiH, a Centralna banka Bosne i Hercegovine jedina ovlaštena institucija za monetarnu politiku i štampanje novca na cijelim području BiH, što je jasno definisano u članu VII Ustava BiH. Istovremeno, član 3 Zakona o Centralnoj banci BiH je jasan i govori da je Centralna banka u svojim ovlaštenjima potpuno neovisna od entiteta, te od bilo koje agencije i organa i drugih lica.
 Dakle, u jednoj, jedinstvenoj i suverenoj državi kakva je BiH i na jednom ekonomskom prostoru, može postojati samo jedna centralna banka i jedinstvena monetarna politika”, kazao je Zvizdić i dodao:

”Tako je sada i tako će i ostati, i sasvim sigurno nikada se niti nadležnosti u oblasti monetarne politike, s niti bilo koja druga nadležnosti BiH neće spustiti na nivo bosanskohercegovačkih entiteta kao nižih nivoa vlasti.  Osim toga, Centralna banka BiH uspješno ispunjava svoju Zakonom i Ustavom određenu, zadaću, odnosno osigurava monetarnu, a time i finansijsku stabilnost u zemlji, pri čemu je održana konvertibilnost domaće valute koja uživa puno povjerenje građana i privrednih subjekata”, poručio je Zvizdić danas.

Podsjećamo, Dodik je jučer kazao da bi najbolje bilo da se vrati prvobitno uređenje Centralne banke, čiji je osnivač i Republika Srpska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.