Reakcije iz BiH na izjave Grabar-Kitarović

JOE MARQUETTE/AFP

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je za emisiju N1 TNT da će Haški sud izgubiti kredibilitet ukoliko se, drugostepenom presudom, Jadranku Prliću i ostalim čelnicima tzv. Herceg-Bosne potvrdi Udruženi zločinački poduhvat iz optužnice.

Grabar-Kitarović ponovo je uzburkala region. Ona je poručila da u drugostepenoj presudi haškoj šestorki, koja se očekuje u novembru, ne smije biti izrečena presuda za Udruženi zločinački poduhvat, gdje se spominje i nekadašnji predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman. To je uporedila sa Slobodanom Miloševićem, nakon čije je smrti obustavljen postupak protiv njega.

“Sud bi po meni izgubio svaki kredibilitet. U ovom slučaju imamo hrvatske državnike, od predsjednika Tuđmana do ministra obrane Šuška, do načelnika glavnog stožera Bobetka, koji su već godinama bili preminuli, prije nego je taj postupak finaliziran u toj prvoj presudi. Na neki način, govoreći kolokvijalnim jezikom, na sudu su duhovi koji se ne mogu braniti”, kazala je Grabar-Kitarović.

U BiH izjava predsjednice Hrvatske ocjenjuje se kao politički stav, ali i strah da bi potvrđivanjem presude iz 2013. bilo jasno da je nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman želio stvaranje Velike Hrvatske.

“Čudi me da uopće Kolinda reagira na sudsku presudu bosanskohercogovačkih državljana. Kao što znate, čitava ta šestorka to su ljudi sa bh. državljanstvom. Je li to dovoljno govori o strahu Zagreba da će uslijediti presuda kojom će zvanična Hrvatska optužena kao saučesnik za agresiju na BiH”, upitao je Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Parlamentu BiH.

Bakir Izetbegović je prije nekoliko dana za N1 rekao kako je politika koja dolazi iz Hrvatske dvosmislena. Kaže, s jedne strane to je pružena ruka prijateljstva, a sa druge strane pravi se pritisak na BiH da bude u defanzivi.

“Pokušava se dakle predstaviti agresija koja je urađena sa hrvatske strane i sve ono što je urađeno u smislu zločina Herceg-Bosne da se to relativizira, da se izjednače strane itd. I da se izvrši pritisak na bošnjačku stranu kako bi bila prihvaćena neka ustavna rješenja”, istakao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjednišva BiH.

U Zagrebu smatraju kako se ova drugostepena presuda Prliću i drugima treba tretirati kao presuda pojedincima, a ne kao osuda cijelog hrvatskog naroda

“Ja vjerujem da niko u Hrvatskoj ne smatra da je došlo do UZP-a. Jednostavno situacija u to doba na terenu je bila takva da si morao odbraniti sebe.  Tada su se razne vrste koordinacija radile, pa i Hrvati su zajedno sa Bošnjacima potpisali Splitsku deklaraciju, kako bi zajednički osigurali odbranu BiH. Postoji čitav niz dokumenata koji dokazuju da je Hrvatska usklađeno sa vlastima u BiH radila na odbrani suvereniteta BiH”, poručio je Joško Klisović, zamjenim za vanjske i evropske poslove Hrvatske.

Bivši logoraši kažu da je zanimlljiva reakcija Hrvatske. Kada god se presuđivalo srpskim zvaničnicima i vojsci, iz Hrvatske je odobravana kvalifikacija Udruženi zločinački poduhvat.

“Ali mislim kao laik i čovjek koji je osjetio i bio 11 i po mjeseci u logorima, mislim da će biti potvrđena. Ako iole hoće da budu sud, a na kraju da se pravda na neki način u formalnom smislu zadovolji”, ocijenio je  Safet Nožić, predsjednik Udruženja logoraša Mostar .

Sud u Haagu osudio je 2013. godine Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za Udruženi zločinački poduhvat koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka sa područja tzv. Herceg-Bosne, a koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”. Prvostepenom presudom ukupno su dobili 111 godina zatvora. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.