Protest građana Sarajeva zbog redukcija vode

Vijesti 11. sep 201711:11 > 11:17
N1

Danas se ispred zgrade Skupštine Kantona Sarajevo okupila grupa građana nezadovoljna situacijom u vezi sa vodosnabdijevanjem stanovnika glavnog grada BiH.

Oni su Skupštini KS dostavili zahtjeve kazavši da je vodosnabdijevanje u Sarajevu bilo gore samo tokom opsade grada.

Svakodnevne redukcije traju već godinama usljed nedovoljnog ulaganja u održavanje i obnovu vodovodne mreže kao i zaštitu postojećih i obezbjeđivanja novih izvorišta. Pri tome redukcije, kao i nesmetana izgradnja u vodozaštitnim zonama, dovode u pitanje i sam kvalitet naše vode“, navode nezadovoljni građani.

Oni smatraju da je ovakvo stanje uzrokovano zbog decenijama lošeg upravljanja javnim preduzećem i da za to odgovornost snose prvenstveno sve vlade i skupštine Kantona do dana današnjeg i njihove ekspoziture – uprave KJKP Vodovod i kanalizacija.

“Loše uprave su mogle biti zamijenjene, a samo preduzeće spašeno pravovremenim i odlučnim intervencijama vlasti. To se moglo uraditi u svakom momentu od rata do danas. Nebriga je kulminirala zadnjih godina kada su davanja iz kantonalnog budžeta za održavanje i rekonstrukciju infrastrukture drastično smanjena. Smatramo da je u pozadini namjera da se, nekim vidom javno-privatnog partnerstva, vodosnabdijevanje prepusti privatnoj firmi, što se u većini gradova svijeta pokazalo katastrofalnim, usluge su poskupile, a pogoršale se. Pozivamo Skupštinu Kantona Sarajevo, kao najviši organ vlasti u Kantonu, da sazove hitnu tematsku sjednicu o vodosnabdijevanju o poduzme odlučne korake na rješenju problema. Pozivamo Skupštinu da ovu sjednicu otvori za učešće javnosti, budući da se ovo tiče svakodnevnog života svih nas“, navode građani.

U nastavku pročitajte njihove zahtjeve:

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.