Hronologija bijega i pronalaska Amela Sejfovića

Vijesti 11. sep 201713:30 > 13:35
N1

Filmski bijeg pritvorenika Amela Sejfovića iz KPZ u Sarajevu te velika policijska potraga trajala je od 3. do 11. septembra.

U nedjelju u 14:30 sati MUP KS je dobio dojavu da je pritvorenik Amel Sejfović pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda Miljacka u centru Sarajeva. Sejfovića je nakon što je uspio izaći iz zgrade KPZ na ulici čekao saučesnik u bjekstvu na motoru, odakle su se uputili nepoznatom pravcu. Motor je poslije pronađen u sarajevskom naselju Ciglane.

U nedjelju nakon saznanja da je Sejfović pobjegao počela je intenzivna potraga za Sejfovićem u koju je uključeno nekoliko policijskih agencija, a slučajem je rukovodilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Iz MUP-a KS tada je saopćeno da policija intenzivno traga za bjeguncem, a građani su obaviješteni da nema razloga za uznemirenost i zabrinutost jer su sve raspoložive policijske snage na terenu.

U Graničnoj policiji BiH rečeno je da je Kazneno-papravni zavod Sarajevo isti dan usmeno i pismeno obavijestio ovu instituciju da je Amel Sejfović pobjegao iz zatvora.

Akcija pronalaska Amela Sejfovića uključila je pretrese brojnih objekata na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona te privođenje ukupno deset osoba za koje je postojala sumnja da su pomogle u bjekstvu.

Među njima su i zatvorski stražari Nikola Simić i Armin Delalić osumnjičeni za krivično djelo protuzakonito oslobođenje uhapšene osobe kao i medicinski tehničar KPZ-a Igor Miloš osumnjičen za krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda. Četvrti uhapšeni u ovom slučaju, zatvorski stražar Muhamed Karić je nakon isptivanja pušten na slobodu.

Amir Ibrahimi i Dževad Hazić su također uhapšeni na području Zeničko-dobojskog kantona zbog sumnje da su pomagači u bjekstvu Amela Sejfovića.

U srijedu 6. septembra u Visokom su uhapšene četiri osobe u saradnji MUP-a ZDK po nalogu Tužilaštva KS.

Dan poslije Općinski sud u Sarajevu je odredio jednomjesečni pritvor Simiću, Delaliću i Milošu i oni su prebačeni u Kazneno-popravni zavod u Zenici.

U petak 8. septembra pojavila se informacija o velikoj akciji u blizini Visokog. Policajci su “češljali” selo po selu na potezu Visoko – Kiseljak. Tom prilikom slobode je lišena jedna osoba, koja je sutradan puštena na slobodu.

Tu noć pronađene su stvari za koje se sumnjalo da pripadaju upravu Amelu Sejfoviću.

Akcija je nastavljena u subotu na istom području, a službenici SIPA-e su pružali pomoć kantonalnoj policiji u vezi sa lociranjem i pronalaskom navedene osobe.

Nakon višednevne potrage na području Visokog, Amel Sejfović je lociran i uhapšen u selu Buci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.