Porodice žrtava na Korićanskim stijenama: Osjećamo nemir

Vijesti 12. sep 201711:42 > 11:49
N1

Reporterka N1 Snežana Mitrović nalazi se na lokalitetu Korićanske stijene gdje se vrši iskopavanje posmrtnih ostataka koja su započela prošle sedmice.

Danas se na tom lokalitetu nalaze i porodice ubijenih.

Teren je jako nepristupačan i u pitanju je kamena grobnica koja se nalazi do oko 100 metara od mjesta ubistva i u blizini rijeke Ilomska.

Porodice žrtava su rekle da danas ipak osjećaju nemir iako su očekivali olakšanje i strepili da će pronaći kosti svojih najmilijih.

Pojedini članovi žrtava su nam kazali kako su sve do ‘98. godine vjerovali da su neki članovi njihove porodice i živi, sve dok nisu krenula prva iskopavanja.

Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe je rekao da se na iskopavanju radi ručno zbog nepristupačnog terena. Također, postoji opasnost od klizišta i odrona i očekuje se da se na tom lokalitetu pronađe preostalih oko stotinjak posmrtnih ostataka.

Podsjetimo, najmanje 200 Bošnjaka strijeljano je na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine, a na mjestu pogubljenja do sada je ekshumirano oko 118 skeletnih ostataka.

Za zločin na Korićanskim stijenama kazne je dobilo 11 osuđenih, u trajanju od ukupno 200 godina. Još uvijek se traga za 80 posto skeletnih ostataka jer su tijela ubijenih logoraša prebačena i zakopana na drugim lokalitetima.

Za zločine pred MKSJ i Sudom BiH osuđeni su Darko Mrđa na 17, Damir Ivanković na 14, Gordan Đurić na osam, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.