Nermin Nikšić komentarisao HDZ-ove prijedloge

Vijesti 12. sep 201715:41 > 15:45
N1

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi, kojeg je u nastupnu posjetu primio predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić, izrazio je interes za način i rad SDP-a u političkom sistemu BiH te za stav ove stranke o reformi Izbornog zakona i pripreme SDP-a za opće izbore sljedeće godine.

Nikšić je na početku razgovora s Minasijem istakao da je BiH ima komplikovan politički sistem, koji kao rezultat ima nazadovanje države u skoro svim segmentima.

”Ne možete očekivati od sistema koji ima 14 vlada u državi da funkcionira na način kako je to riješeno u zemljama regiona ili Evropske unije. U takvoj situaciji nije moguće razvijati ekonomiju i privredu, jer komplikovane procedure odbijaju strane investitore. Osim toga, BiH je jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje možete smijeniti vladu, ali nemate mogućnost raspisivanja vanrednih izbora”, kazao je presjednik SDP-a.

Upravo zbog ovakve situacije, dodao je, SDP je već počeo s izradom svog Izbornog programa, u kojem će, kaže, predstaviti realna i ostvariva rješenja koja će ponuditi rasterećenje privrednika i poslodavaca, reformu PIO Fonda, bolji zdravstveni sistem, nastavak izgradnje autoputeva i ostale infrastrukture…

”Bolje je da se takmičimo u stvarima koje će donijeti bolji život građanima BiH, umjesto da se takmičimo u tome ko je veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin”, kazao je Nikšić i dodao kako će se SDP nastaviti zalagati za tehničke izmjene Izbornog zakona u smislu uvođenja elektronskog glasanja.

Podvukao je da je SDP protiv izmjena Izbornog zakona koje predlaže Hrvatska demokratska zajednice (HDZ), jer su te izmjene u suprotnosti s evropskom legislativom i uvode dodatnu diskriminaciju, odnosno, kako je rekao, HDZ od naroda želi napraviti nove izborne jedinice.

Poručio je da će SDP sigurno biti dio rješenja po pitanju izmjene Izbornog zakona, ali da te izmjene moraju biti temeljene na presudama Suda u Strazburu u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić-Pilav, čime bi se ispoštovala i presuda Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz SDPBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.