Vuković za N1: Istorijska posjeta Vučića Istočnom Sarajevu

Vijesti 12. sep 201719:06 > 19:09
N1

Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva gostovao je na N1 u emisiji Novi dan gdje je između ostalog govorio o posjeti Aleksandra Vučića, predsjenika Srbije tom gradu.

“Istorijska je to posjeta, to je prvi predsjednik bilo koje države da dođe u posjetu. Zahvalni smo, jer je to mlad grad, nastao u ratnim okolnostima. U ovoj fazi je to važna posjeta – u svjetlu pomoći koju je Srbija opredjelila za Istočno Sarajevo”, kazao je Vuković.

Posebnu zahvalnost iskazao je i Vladi Srbije, koja je izdvojila 5.5 miliona eura za pomoć Srbima u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Brčkom i dijelovima FBiH sa srpskim stanovništvom, poput Drvara i još nekih gradova.

“Kao gradonačelnik sam zatražio pomoć u gradnji pozorišta, koje je nezavšteno. Očekujemo da se i za taj projekat da neka pomoć, kao i za izgradnju muzeja RS”, dodao je Vuković.

Ti projekti su odavno inicirani, a podržala ih je i Vlada RS, no za početak gradnje muzeja – nema novca.

“Očekujemo od Srbije da pomaže RS, Srbima koji žive van Srbije. Oformit će se ozbiljan fond za dijasporu, u koju i mi dolazimo u obzir”, pojasnio je u razgovoru sa Nermom Turić.

Pohvalno je govorio i o saradnji sa Abdulahom Skakom, gradonačelnikom Sarajeva.

“Svježi smo gradonačelnik, imamo EYOF, koji je važan projekat za oba grada. Treba da se vrati na veliku scenu, korisno je da nas vrati na mapu zimskih centara. Sama važnost govori da nam je povjeren od Evropskog olimpijskog komiteta. Mi oko tog projekta sarađujemo, i u ozbiljnoj smo fazi”, kazao je Vuković uz konstataciju da će u budućnosti biti razloga za radost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.