Počeo sastanak o poslovanju Agrokora u BiH

Vijesti 13. sep 201711:28 > 11:30
N1

Sastanak o poslovanju Agrokora u BiH počeo je danas u Sarajevu.

Na sastanku učestvuju ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković i povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak.

Hrvatska kompanija ima dug od šest milijardi eura, od čega više od dvije milijarde prema dobavljačima. Agrokor u BiH ima više kćerki-kompanija koje zapošljavaju oko 5.000 radnika.

U 250 prodavaonica Konzuma u BiH zaposleno je više od 4.000 radnika. Agrokor u Sarajevu ima registrovane kompanije Pik Vrbovec, Zvijezda, Konzum, Velpro i Super kartica, u Grudama je registrovana firma Agrokor-Zagreb d.o.o, a u Čitluku Ledo d.o.o., a Sarajevski kiseljak d.d. je također u vlasništvu Agrokora.

Konzum u BiH posluje s oko 400 domaćih proizvođača-dobavljača.

Na sastanku u julu dogovoreno je da će Mercator uzeti nazad svoja 83 objekta koji su bili u najmu i vlasništvu prije spajanja s Konzumom, kojem ostaju njegovi dućani. Radi se o razdvajanju i vraćanju na početne pozicije iz 2013.

Ramljak tada nije želio govoriti koliko bi nerentabilnih trgovina Konzuma a koliko Mercatora moglo biti zatvoreno, ali je naglasio da je restrukturiranje kao smanjenje troškova poslovanja neophodno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.