Huskić: Zapadni Balkan ponovo u fokusu interesa EU

Vijesti 13. sep 201717:36 > 17:36
N1

Junckerov govor je veoma značajan za BiH i region jer se po prvi put nakon dugo vremena govorilo o proširenju Evropske unije, kazao je analitičar Adnan Huskić.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pred Evropskim parlamentom održao je danas govor o stanju Unije. Juncker je predstavio smjernice Komisije do kraja mandata i svoju viziju Evrope. Ono što je obilježilo njegov govor jeste rečenica da “vjetar ponovno puše u jedra Evrope”.

Nakon svih šokova koji su se desili Evropskoj uniji, od ekonomske i izbjegličke krize do Brexita – Junckerovo izlaganje je pokazalo da su briselske strukture dobro slušale i obratile pažnju na bitna pitanja za svoje građane, istakao je Huskić.

Vedran Džihić iz Austrijskog instituta za vanjske poslove kazao je kako je Juncker opravdao nadimak Mr. Evropa.

“Ponovo u EU vidimo jednu vrstu ekonomskog optimizma. Cifre su povoljnije i sve pokazuje da će nastaviti sa rastom. Juncker je poznat kao Mr. Evropa, on je onaj koji donosi optimizam Uniji. Kada Britanija istupi iz EU to će biti prilika de se formira jedna nova Unija”, ocijenio je Džihić.

Huskić je dodao da se po prvi put govorilo o proširenju Unije, konkretno se misli na Zapadni Balkan.

“Zapadni Balkan je ponovo došao u fokus interesa. U februaru naredne godine se može očekivati konkretniji dinamički plan što se tiče Srbije i Crne Gore. Što se tiče BiH ostaje da vidimo kako će naše vlasti djelovati”, poručio je Huskić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.