Tri pitanja za Agrokor u BiH

Vijesti 13. sep 201717:33 > 19:14
N1

U Sarajevu je danas održan zajednički sastanak nadležnih državnih i entitetskih institucija i povjerenika Vlade Republike Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljaka. Zaključak poslovanje Konzuma u BiH se stabilizirao, otpuštanja više neće biti, a do kraja mjeseca 83 prodajna mjesta umjesto Konzuma nosit će ime Mercator.

No i dalje ostaje otvoreno pitanje isplate duga dobavljačima, ali i konkretno što će značiti dokapitalizacija Konzuma u BiH?

Nasmijanog lica u boljem raspoloženju no do sada – Ante Ramljak po četvrti, možda i posljednji put, stigao je u Sarajevo, i poslao je jasnu poruku: Stabilizirali smo poslovanje u BiH.

Nakon 3 mjeseca moj fokus i prioritet neće biti situacija u BiH, bez obzira što mi je bilo lijepo ovdje“, izjavio je Ante Ramljak, povjerenik Vlade RH za Agrokor.

A na bh. strani i doza zabrinutosti – tri otvorena pitanja: najavljena dokapitalizacija, dug prema dobavljačima i moguća otpuštanja radnika.

Naši zaposlenici ne trebaju strahovati za radna mjesta“, naveo je Ramljak.

Čini mi se da je vrijeme velikih otpuštanja radnika i da velike brojke završavaju likvidacijom Velproa, ali smo dobili uvjerenja da su svi radnici zbrinuti“, izjava je Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine BiH.

Bh. strana zabrinuta je i zbog najavljene dokapitalizacije Konzuma BiH koja bi trebala biti završena u sljedećih nekoliko dana. U prijevodu to će značiti da će Agrokor iz Hrvatske u Konzum BiH upumpati 67,8 milijuna maraka, koja će zatim biti prebačena Ledu iz Čitluka i Sarajevskom kiseljaku, čime će biti servisirani dugovi prema ovim tvrtkama, a onda će ta sredstva po principu spojenih posuda biti vraćena u Konzum BiH, čime će Ledo i Sarajevski kiseljak postati većinski vlasnici Konzuma.

Dobili smo uvjerenja da ova dokapitalizacija neće utjecati na poslovanje ove dvije kompanije“, istakao je Šarović.

Desit će se fiktivno povećanje a gotovog novca neće biti. Nije to klasični način dokapitalizacije nego prebacivanje potraživanja u vlasničke udjele, što je bolje nego stečaj”, komentarisao je Bruno Bojić iz VTK BiH.

Osim sa prestavnicima vlasti, Ramljak za istim stolom i s predstavnicima dobavaljača u BiH. Iako se posljednjih mjeseci govorilo o dugu od 112 milijuna maraka, iz Konzuma BiH danas informacija:

Dospjeli dug na jučerašnji dan iznosi 58 milijuna maraka, prije 2 mjeseca je bio 75, smanjujemo dug prema dobavljačima“, istakao je direktor Konzuma Tomislav Bagić.

Dospjeli dug prema dobavljačima je 58 milijuna, 30 milijuna kroz dokapitalizaciju, a ostatak ćemo dogovoriti s našim partnerima kroz određeni vremenski rok“, dodao je.

Predstavnici dobavljača o brojkama i dugu danas relativno u rukavicama:

“Ne pamtim brojke”.
“Ne znam koliki je dug”.

No većina dobavljača tvrdi: iako ima straha, vjerujemo u rečeno. Do sada je sve obećano i ispoštovano.

Istina je da nismo bas zadovoljni, ali vjerujemo. Nada umire zadnja, sve ide u tom smijeru“, naveo je Petar Ćorluka, direktor Violete.

Međutim, za razliku od velikih, mali dobavljači nisu toliko optimistični da će kompletan dug biti otplaćen u sljedeće četiri godine.

On je rekao, nije obećao, Ramljak je čovjek koji može biti smijenjen, ali tko vam garantira, samo imamo dobre riječi. Spremni smo sudjelovati u saniranju, ali je pitanje koliko vjerovati“, kazao je Vladimir Franjić, direktor Merdijana Zenica.

I za kraj važno pitanje koje je ostalo bez odgovora: mogu li banke, Agrokorovi kreditori, kroz kompanije u BiH sudbenim putem namiriti njihova dugovanja i kroz Agrokorove tvrke koje posluju u BiH?!

Istina je da još nije došlo do nas. Pokrenut je ovršni postupak nad imovinom u BiH naših kompanija, sa suda ništa nismo dobili. Ne mogu ništa više reći, ali pokušavaju naplatiti svoj kredit od imovine Agrokora“, komentar je Ramljaka.

Čini se da je previše pitanja kada je poslovanje Agrokora u BiH ostalo otvoreno. Previše da bi Ramljak poslovanju Konzuma u BiH i bh. vlastima danas pružio ruku za doviđenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.