Hadžihafizbegović za N1: Bosanski humor je kvazi mit

Vijesti 13. sep 201720:07 > 20:34
N1

Ekskluzivni gosti Pressinga bili su članovi glumačke ekipe legendarne Audicije, Jasmin Geljo, Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Željko Ninčić i Saša Petrović.

Da li se bosanski humor ovom Audicijom vraća na velika vrata, pitao je Amir Zukić aktere?

“Mislim da je bosanski humor kvazi mit. Ne postoji bosanski humor. Sjećam se, mi smo generacija serije ‘Naše malo misto’. Miljenko Smoje beskrajno šarmantan autor. ‘Kamiondžije’, ‘Građani sela Luga’, ‘Ljubav na seoski način’, ‘Muzikanti’, ‘Đekna’, totalno ludilo, ‘Karađoz’. Ne postoji humoristička serija šampionska. Ljudi su ili duhoviti ili ne. Ja se uvijek ogradim od teze o bosanskom humoru”, pojasnio je Hadžihafizbegović.

Mnogi bi mu mogli zamjeriti zbog ove izjave. Ninčić kaže da ima dosta primjera u Hercegovini. “Nemojte vi meni tih regionalnih podjela”, kazao je u šali.

Dodao je da profesori nisu u startu dali da Audiciju rade na Obali, a tek kada se po gradu krenulo pričati – dobili su zeleno svjetlo.

“Kvazimit, ima nešto drugo. Prostodušnost i naivnost bosanskog čovjeka sve tri konfesije jeste posebna. Nisam siguran da bi ovdje metak bio ispaljen da su se ova tri naroda pitala, i ostale manjine, nego nam je sve to uvezeno iz dva centra. Zanimljivo je, da unutar tog tz. bosanskog humora leži tajna. Nemamo problem da se šalimo na svoj način. Tu leži dubina bosanskog bića. Što su Crnogorci lijeni? Rekli im Bosanci sjedi da ti nešto objasnim. Sretan sam što nemam tu vrstu kompleksa, da se pričaju vicevi na račun tzv. glupih Bosanaca. Ta snaga da te ne dovodi u nelagodnu situaciju vic o podneblju gdje si odrastao je komparativna i duhovna prednost”, dovršio je misao Emir Hadžihafizbegović.

N1

“Kanadska misao” Jasmina Gelje na temu je:

“Uspjeh je što su u našoj predstavi bili blicevi politički, ne pregrubo. Da je publika vidjela da se volimo igrati. Igrali smo se sa publikom, a publika je to osjetila. Zašto se nismo bavili politikom? Ovdje su glavni glumci postali političari. Ja u Kanadi ne znam kako se premijer tačno zove. Imena ministara ne znam”, kazao je da bi Saša Petrović replicirao:

“Hajmo odgovoriti čovjeku na pitanje što ga zanima. Čuj neki političari, ako su veće zvijezde od nas neka ih”.

Kazali su da ne mogu popraviti ono što političari pokvare – jednoglasno.

“Mi možemo držati snagom svojih bića, neke međuljudske dobre odnose i to je najviše što možete uraditi. Da nas dvojica prođemo kroz vrata i da se ne gledamo mrko. Nakon 50 i kusur godina kažem to, onda sam tri dana nasmijan”, kazao je Petrović i dodao:

“Pominjemo neko zanimanje, periferno za naše djelovanje. Nit’ smo se prije ni sada oslanjali na te ljude, čemu toliko vremena da im posvećujemo”.

N1

Audicija neće prerasti u satiru, ili neki drugi žanr. Bašić smatra da je dobra zabava i gluma zadatak, i to čini dobra komedija – koja nema nikakav drugi cilj sem zabave, igre, euforije i zanosa koji ide sa glumačkom igrom.

“Ako se desi iskok da nekoga ujedemo, ako se možemo sebi rugati do dna – onda valjda steknemo pravo da se nekome narugamo mrvicu”, konstatovao je Bašić.

Podneblje nosi kvalitet jednostavnog života, a naslonjenost kultura je dosta utjecala na cijelu priču Audicije, pojasnili su uz dodatak da ne treba miksati Audiciju, glumu sa političkim diskursom, iako politika dosta utječe na sve.

“Ovo okupljanje je borba protiv zombija, polusvijeta…Kako smo ostarili, interesuje nas ko govori, a ne šta govori. Govorili su nam da sa Audicijom blamiramo Bosanca? Šta bi trebali reći za Mr. Beana? Koga on blamira? Za Mućke, koga oni blamiraju? Monty Pyhton?”, pita Hadžihafizbegović.

“Zamislite da neko od nas kaže da je reis trudan? Dolaziš u situaciju da to može u Engleskoj, a ovdje ću možda biti smaknut od nekog vjerskog autoriteta. Komedija je lakmus demokratiji, dokle stvari jesu slobodne. Živimo u cenzuri i autocenzuri. Mi glumci to znamo”, kazao je Bašić aludirajući na Monty Pythona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.