Šarović: Naši građani imaju kratko pamćenje

Vijesti 14. sep 201709:12 > 10:04
N1

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Jučer je održan sastanak sa povjerenikom Vlade Republike Hrvatske za “Agrokor” Antom Ramljakom i predstavnicima Agrokorovih kompanija u BiH.

Od četiri sastanka u posljednja 4,5 mjeseca ovo je možda bio i najbolji i najohrabrujući sastanak. Dobili smo mnogo novih detalja od strane gospodina Ramljaka i njegovih saradnika. Čini se da se situacija stabilizuje. Ona nije sjajna, ali postoje naznake da bi sistem kada su u pitanju firme kćerke u BiH mogle da bolje posluju i da je najteže vrijeme iza njih. Mnogo zavisi kako će cijeli sistem Agrokora u Hrvatskoj opstati“, kazao je Šarović.

Na pitanje šta će biti sa radnicima i dobavljačima, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je odgovorio:

Za nas su u fokusu radnici i dobavljači i opstanak sistema. Dani velikog otpuštanja radnika su iza nas i da se velike cifre završavaju s likvidacijom jedne od kompanija, odnosno Velproa u okviru Konzuma gdje je jedan broj ljudi ostao bez posla. Ali svi su zbrinuti na zakonom određen način, jer je jedan dio njih prešao u Konzum. Otpuštanja u narednom periodu, kako su istakli u Agrokoru, biti ali u mnogo manjem broju. Za mene je glavna riječ sa jučerašnjeg sastanka je to da Sarajevski kiseljak i Ledo preuzimaju Konzum. Tih 15 miliona eura će dobiti Ledo i Sarajevski kiseljak od Konzuma kao pozajmica Agrokora, a zapravo se radi o preuzimanju vlasničkih prava“, izjavio je Šarović za N1.

Transportna zajednica – postignut dogovor je dogovor. Šta dalje slijedi i ko će potpisati u ime BiH?

BiH treba biti dio Transportne zajednice u kojoj će se mnogo toga dešavati. To je kreacija poput Energetske zajednice i mjesto gdje ćemo se prilagođavati evropskim standarima i zakonodavstvu. Ako želimo biti dio EU jednog dana naše ceste i željeznice moraju poslovati po višim standardima i izgledati kao evropske. Potpisat će predsjedavajuči Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, jer su u Trstu uradili isto premijeri ostalih zemalja. Za BiH je dobro i navijamo za to da Srbija bude domaćin te zajednice jer smo blizu. Ako sve zemlje ratifikuju ovaj sporazum onda znači da je to važno“, rekao je gost Novog dana.

Šarović je istakao da je aktuelni sastav Vijeća ministra BiH jedan od najboljih ikada, a da to pokazuju rezultati.

Ovakav stav će i uvijek i doživjeti kritiku, što je logično, jer je naše društvo politički podijeljeno. Kod nas se čak i dobri rezultati ne dočekaju pozitivno.”

Na jučerašnjoj sjednici Parlamenta BiH usvojena je Deklaracija o Pelješkom mostu.

Mislim da se ta rasprava nije završila s jučerašnjim danom. Izbit će i mnoge druge stvari u prvi plan zato što se približavamo opštim izborima. Moj utisak je da će se ova i slične teme koristiti za unutrašnje potrebe. U nedostatku velikih tema i rezultata, političari pribjegavaju temama kojima se podiže temperatura i tenzija, pa se stvara utisak u javnosti da je to toliko bitna tema za društvo. Ne kažem da nije bitna tema. Svaka zemlja treba braniti svoje interese, a pregovori oko Pelješkog mosta i prava na slobodni izlazak u međunarodne vode su legitimni interesi zemalja. Hrvatska ima interes da spoji svoje obale. Zašto mi ne bi imali interes da tražimo izlazak u međunarodne vode ili da uradimo granice sa svojim susjedima i na sjeveru BiH, gdje nije uređena gdje linija prelazi rijeku na desetak slučajeva. To ima posljedice u Kostajnici i drugim opštinama na granici sa Hrvatskom“, izjavio je Šarović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je rekao da je bh. potencijal ograničen sa susjedima zbog unutrašnjih prilika jer svi u BiH ne gledaju na isti način.

Hrvatska je poznata kao dobar pregovarač i ponaša se različito od slučaja do slučaja. U nekim situacijama su dobro prolazili, a u nekim nisu.  Postavlja se pitanje je li pametno i imamo li potencijala te kako ćemo proći na kraju. Logično je da je ključni interes na hrvatskoj strani. Ali treba da postoji razmišljanje unutar BiH, ako damo dozvolu i ne pravimo prepreke za Pelješki most, hoće li sutra Hrvatska biti spremna da razgovara o pravu BiH na otvoreno more. To nije pitanje samo za političare, već i za stručnjake“, smatra Šarović.

Posljednjih dana se spominje i neformalna koalicija na državnom nivou HDZ BiH, SBB i SNSD. Čini se jača od formalne, vladajuće većine. Kako će sve to funkcionisati s obzirom da slijedi donošenje veoma važnih zakona: akcize, izborni zakon…?

Očito da je jedna vrsta izborne kampanje počela 15 mjeseci prije nego je trebala. Ovu godinu smo trebali iskoristi na drugačiji način. Institucijama na bilo kojem nivou će biti teško raditi i teško će se dolaziti do odluka i zakona u narednom periodu. Radit će se bez čvrstih koalicija i odluke će se donositi ad hoc u datom trenutku kako stranke budu cijenile kakav im je interes da glasaju. Slično je i u entitetima, nažalost. Od velikih rezultata neće biti mnogo toga. Političke elite kada društvu ne mogu ponuditi ništa konkretno i nemaju značajne inicijative, a trebaju glasače, onda će ih vezati sa ovakvim temama. Više puta sam rekao da naši građani imaju kratko pamćenje i skloni su da upadnu u zamku i da budu dio jednog realityja u kome se ništa ne događa. Uživamo u napadima jednih na druge gdje se značajne stvari ne događaju, a životne stvari ne mogu da dođu do izražaja“, rekao je Šarović.

Šarović je nedavno najavio da će piletina iz BiH uskoro ići na tržište EU?

Za dvije sedmice će doći inspekcija EU iz Dublina kako bi primila objekte BiH za izvoz pilećeg mesa, prerađevina od pilećeg mesa i konzumnih jaja. To je značajan trenutak. To su moja nastojanja da pažnju javnosti vežem za korisne stvari. Da li je uzaludan posao, vidjet ćemo. Ovo je važan trenutak i BiH treba da bude priznata kao zemlja koja u EU može izvoziti i ovu vrstu mesa, što znači da smo postigli evropski standard. Prijavili smo 3-4 kompanije koje mogu izvoziti u region, ali mislimo i na zemlje EU“, rekao je Šarović za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.