Šta su sve političari otvarali: Semafori, trotoari, parkinzi

Vijesti 14. sep 201713:42 > 14:53
N1

U posljednjih nekoliko godina bh. političari otvarali su sve i svašta. Od trotoara, restorana brze hrane, semafora, vodovoda do današnje trafostanice u Čitluku. Svečano su obilježavali i početke najvećih infrastrukturnih projekata vrijednih stotine miliona maraka koji, čuda li, nikada nisu ni počeli sa izgradnjom.

Predstedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je u Čitluku otvorio trafostanicu. Prije njega, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u Velikoj Kladuši upakovao tristomilioniti proizvedeni “Tops”, bivši član Predsjedništva BiH Željko Komšić otvorio je lanac brze hrane u Sarajevu…

Političari su otvorili i rekonstruisani dio trotoara ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu što je tada na društvenim mrežama opisano kao “događaj godine”, a lavinu satiričnih komentara na Twitteru i Facebook izazvala je pozivnica medijima iza koje je, prema pisanju medija, stajao zamjenik sekretar Predsjedništva BiH Dženan Selimbegović.

Čović je prošle godine u pratnji drugih stranačkih političara posjetio samostan Plehan i ondje u društvu novoga plehanskoga gvardijana fra Ante Tomasa i načelnika općine Derventa Milorada Simića otvorio vododovod. Reagirali su iz Udruge Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu Feniks koji su javno izrazili svoje čuđenje da neko ko nema nikakve veze s vodovodom na Plehanu biva pozivan da službeno otvara taj vodovod i to prije nego je vodovod uopće proradio i prije nego je službeno predan općini Derventa pa onda i derventskom komunalnom poduzeću na upotrebu. 

Svečano je ozvaničena i primopredaja prvog podzemnog eko-otoka u Kantonu Sarajevo koji je postavljen na Trgu Heroja u Općini Novo Sarajevo održana u septembru prošle godine. Ovom događaju prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ambasador Republike Češke u Sarajevu Jakub Skalnik, ministri komunalne privrede i infrastrukture, privrede i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Senad Hasanspahić, Muharem Šabić, Čedomir Lukić, zastupnik u Skupštini KS Elvedin Okerić, direktor KJKP „Rad“ Selim Babić, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktorica „Ekopak“-a Amela Hrbat.

Visoka delegacija Vlade TK nedavno je otvorila kružni tok u Banovićima. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u augustu prošle 2016. godine otvorio 56. Dragačevski sabor trubača i poručio da zvuk trube simbolizuje srpski nacionalni identitet i slobodu. U maju ove godine zvaničnici su prisustvovali otvaranju semafora u Doboju.

Slična situacija desila se i prije pet godina kada je tadašnji potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić u Zenici otvorio također semafor. 

Iste godine načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo otvorio je novoizgrađen trotoar u ulici Halida Kajtaza, dužine od oko 500 metara, popločan gotovim elementima širine jedan metar. Koldžo je prošle godine otvorio i parking u toj općini.

Svečano su otvarali i investicije najavljivane kao “projekti stoljeća”. Tako je, recimo, prije tačno godinu dana bh. politički vrh predvođen premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem svečano prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju prvog Integrisanog turističkog grada “Buroj Ozone” na Prečkom polju kod Trnova vrijjednog više milijardi maraka. Tačno godinu dana kasnije, investicija skoro da nije zaživjela. Napravljeno je tek nekoliko temelja.

U istom mjesecu iste godine BiH je trebala postati “veliko gradilište”. Najavljivali su to Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Denis Zvizdić kada su svečano otvorili gradilište na HE Vranduk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.