Trafostanica koju je otvorio prvi čovjek u BiH

Vijesti 14. sep 201717:01 > 19:15
N1

Preduzeće “Elektroprijenos BiH” danas je svečano u pogon pustio novoizgrađenu 110 kilovoltnu transformatorsku stanicu u Čitluku. Riječ je o jednoj od značajnijih investicija realiziranih na području ove općine u oblasti opskrbe stanovništva električnom energijom. Svečanosti je prisustvovao Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Presijecanjem vrpce, predsjedavajući Predsjedništva BiH i direktor “Elektroprijenosa BiH” u rad su pustili novu trafostanicu vrijednu 5,5 miliona maraka. S obzirom da je distributivna mreža ovog područja preopterećena, bilo je potrebno izgraditi novu.

“Kad na nekom području mreža se preoptereti, mi smo dužni po našim standardima raditi novu trafostanicu i to se u Čitluku pokazalo, pošto je mreža preopterećena. Jedna transformatorska stanica to nije mogla podnijeti, stoga smo mi smo svoje planove stavili u izgradnju ove transformatorske stanice”, poručio je Matan Žarić, direktor “Elektroprijenosa BiH”.

Drugi razlog je blizina autoputa, stoga će novoizgrađena transformatoska stanica biti napojna čvorna tačka za energetske objekte autoputa te industrijsku zonu Ljubuški – Čitluk. Otvaranje trafostanice privukle je najviše čelnike u državi. Raduju se ovakvim projektima.

“Ovo što će se pokazati u budućnosti osjetit će svi korisnici, a ovdje se vezuje nekoliko važnih činjenica oko toga da će koristiti gospodarstvo ovdje, lokalno stanovništvo, autocesta i sve ono što dvije općine rasterećuje”, kazao je Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

“Nisu to samo žitelji Međugorja, Čitluka, nego šireg područja. Ja se veselim novim projektima ‘Elektroprijenosa'”, dodao je Čović.

A veselili su se bh. političari brojnim projektima i manifestacijama. Od otvaranja trotoara ispred Predsjedništva BiH, restorana brze hrane, semafora, vodovoda, pa i upakivanja tristomilionitog proizvedenog Topsa, pa do svečanog otvorenja trafostanice.

“Evo neki dan smo prisustvovali otvaranju pučke kuhinje što se prikazalo kao veseli i svečan čin, otišli smo na neku stranu apsurda, ali istražujući prilike u Mostaru gdje istražujemo komunalni nered, poznavajući činjenice iz Sarajeva gdje se ljudi ne mogu napiti vode ni okupati kad žele dolazimo do zaključka da zaista kapacitet političkih struktura nije dovoljan ni da riješi osnovne, temeljne komunalne probleme”, sitakao je Marin Bago, Udruženje Futura.

Svečano su se otvarale i investicije najavljivane kao “projekti stoljeća”, obilježavali počeci najvećih infrastrukturnih projekata vrijednih stotine miliona maraka, koji ni do danas nisu počeli sa izgradnjom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.