Arbitraža je rješenje problema Pelješkog mosta?

Vijesti 14. sep 201717:39 > 19:23
N1

Predstavnički dom državnog parlamenta izglasao je Deklaraciju kojom se traži da hrvatska obustavi sve radnje oko najave gradnje mosta na Pelješcu. Deklaracija je donijeta, ali se ne zna koji su mogući naredni koraci BiH. Naročito, ako se zna da nema konsenzusa u BiH po ovom pitanju.

Dvadesetsedam ruku za Deklaraciju, kojom državni zastupnici poručuju da su protiv gradnje Pelješkog mosta. Republici Hrvatskoj, ali i Evropskoj uniji poručuju da bez odlaganja obustave sve aktivnosti kojima bi bio narušen suverenitet Bosne i Hercegovine. Prvi dokument najvišeg zakonodavnog tijela, između ostalog, navodi da BiH kao pomorska država ima sva prava pristupa otvorenom moru. Pozivaju organe Hrvatske i BiH da hitno pokrenu dijalog i riješe bilateralna, prije svega pogranična pitanja. Već dan nakon usvajanja, postoji skepsa da će do kvalitetnijeg dijaloga i doći. Neki zastupnici smatraju da je ovaj problem najbolje rješavati međunarodnim sudskim procesima i arbitražama.

“Nisam sigurna u taj dijalog, evo vidite da u slučaju arbitraže između Hrvatske i Slovenije da se Evropska unija mnogo značajnije zauzela, a nama preporučuje dijalog. Stoga sam malo pesimistična, disonantni su tonovi koji dolaze iz Hrvatske u posljednje vrijeme. Ja mislim da će ovo ipak završiti u Hamburgu, tako bi bilo najbolje”, kazala je Nermina Kapetanović, zastupnica SDA u Parlamentu BiH.

“Pitanje gradnje mosta je stvar sporazuma i dogovora dvije države, koji ne postoji. Bilo koga da pitate ovdje, šta ste dogovorili, o čemu ste razgovarali niko ne zna”, dodala je Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH.

Dan nakon usvajanja Deklaracije, mnogi se pitaju – šta dalje. Da se pitanje Pelješkog mosta nađe na Domu naroda, drugačija bi bila poruka, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. Trebalo je biti i na dnevnom redu jučerašnje sjednice Predsjedništva, ali nije bilo konsenzusa.

“Vi znate da se mi moramo usaglasiti oko dnevnog reda i nije bilo interesa jednog člana Predsjedništva i nije bilo na dnevnom redu, tako da s strane, bojim se da smo mi već dovoljno štete napravili Bosni i Hercegovini, različitim komentarim u ime BiH, tako da bi dobro bilo da i ja stanem sa daljim komentarima, rekao sam šta je trebalo”, otkrio je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Deklaracija će biti objavljena u Službenom glasniku BiH. Hrvatska očigledno nastavlja sa realizacijom.

“Gradnja Pelješkog mosta kreće, u petak se predaju ponude. Pelješki most se gradi na hrvatskom teritoriju i nema nijednog razloga, nijedne pravne prepreke da se ne izgradi”, poručio jeOleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske.

Sa ovim stubovima, rastu i tenzije, pogotovo u Bosni i Hercegovini, gdje je pitanje gradnje Pelješkog mosta, za neke, idealna predizborna tema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.