VIDEO: I danas protest mještana Kruščice: Ne damo rijeku

Vijesti 15. sep 201709:00 > 09:05
N1

Mještani Kruščice u opštini Vitez već mjesec dana protestuju protiv izgradnje dvije mini hidroelektrane jer smatraju da bi tada u potpunosti bio ugrožen ekološki i turistički potencijal ovog mjesta.

Nekoliko desetina stanovnika ovog mjesta i danas protestuju uz poruku “Ne damo rijeku”. Njih je prije nekoliko dana podržala Koalicija za zaštitu rijeka BiH, kao i stanovnici drugih bh. gradova.

U Kruščici kod Viteza danas se održavaju novi protest zbog izgradnje mini hidroelektrana. Mještane koji duže od mjesec dana protestuju danas su podržali stanovnici drugih bh. gradova, te Koalicija za zaštitu rijeka BiH.

Prošli mjesec mještani su blokirali put sprečavajući prolazak izvođačima radova za jednu od hidroelektrana, a tada su intervenirali pripadnici specijalne policije. 

Treba napomenuti da će i Ombudsmeni BiH preispitati i postupak dobivanja dozvola za mini hidrocentrale sa tačke zaštite okoliša i interesa lokalnog stanovništva.

“U skladu sa Zakonom o Ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine i pravilima postupanja, Ombudsmeni će provesti istragu, a ukoliko utvrde eventualna kršenja ljudskih prava postupiti u skladu sa svojim nadležnostima”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.