Štrajkači poručili: Otimate nam naše zarađeno, gladni smo

Vijesti 15. sep 201710:45 > 10:45
N1

Na Željezničkoj stanici u Banjaluci radnici Željeznica Republike Srpske (ŽRS) štrajkuju glađu zahtjevajući da im se isplate naknade za topli obrok i prevoz i omogući ovjera zdravstvenih knjižica.

Prema riječima Zlatka Marina, predsjednika Samostalnog sindikata Saobraćajno transportne-djelatnosti u Željeznicama RS-a, štrajku koji je počeo u ponedjeljak u podne tokom jučerašnjeg dana pridružilo se još deset radnih kolega. Kako kažu, do sada ih niko nije obišao.

“Zašto nam ne isplate sredstava. Mi od tih sredstava živimo, imaju deset puna veće plaće od nas, službena vozila, a nama uskraćuju mizerne plaće i mizerna primanja. Žele od nas da naprave robove. Već godinama upozoravamo da naši direktori krše zakone i za to imamo sudske presude. Niko ih ne sankcioniše. Na savaku našu grešku mi se sankcionišemo”, navodi Marin.

On je poručio da s “od kredita ne živi” i da “ne mogu živjeti od obećanja da ća plaće biti kad bude kredit”.

“Otimate nam naše zarađeno, gladni smo. Donijeli ste zakon koji je na našu štetu. Ako Željeznica ne treba Republici Srpskoj ugasite je kao i mnoga druga preduzeća koje ste pretočili u vaše privatne džepove. Pozivaju nas da budemo strpljivi, da čekamo njihovu milostinju. Ne želimo više da čekamo, želimo da dobijemo sva svoja primanja”, kazao je on.

Željezničari su pozvali predstavnike Uprave Željeznica RS i ministarstava da porazgovaraju o problemima.

“U 12 sati ako nam se niko ne obrati, otićemo su Vladu RS i predati zahtjev da nas primi. Od sada pa na dalje, sve što se dešava ide na vašu dušu i na vašu savjest”.

Šta ako vas ne prime danas?

“Odluka štrajkača glađu je da ostajemo do kraja. Ne odustajemo. Odavde nas mogu odnijeti samo u nosilima. Ministar kaže to su sitna sredstva, onda isplatite radnike da odemo odavde. Pogledajte gdje provodimo noći, na klupama, a dvije prostorije prazne, ne žele da nam daju. Gospodo, dalje neće ići. Pozivam sve nezadovojne u RS. Danas smo mi, sutra će biti neko treće preduzeće. Ne želimo da postanemo jeftina radna snaga. Istrajat ćemo do kraja, a od vas tražimo podršku”.

On je dodao da, ukoliko im se niko ne obrati, ići će sa proširenjem zahtjeva.

“Tražit ćemo ostavku generalnog direktora. Da ima morala, već bi je sam podnio. Gledali smo na ljudskost, ali izgleda da to kod njih ne postoji”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.