Čović: Nadmudrujemo se u javnosti, a samo štetimo BiH

Vijesti 15. sep 201712:37 > 12:41
N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je održao pres konferenciju na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu pred odlazak u Sjedinjene Američke Države gdje će imati niz susreta s mnoštvom dužnosnika kada će prezentirati trenutnu situaciju u BiH.

Čović je ponovio da je do kraja godine očekivao kandidatski status BiH u EU do kraja godine i da je za to preduvjet bio ispunjavanje upitnika.

Ali upitnik se razvukao na 5-6 mjeseci duće. Vidjet ćemo i koliko će biti dopunskih pitanja, iako ćemo i tu diplomatski reagovati i probati omekšati situaciju“, rekao je Čović i dodao da upitnik nije završen i da zbog toga ostaje puno otvorenih pitanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da je od ambasadorice SAD u BiH tražio da učini sve, kao što će i BiH, da do kraja godine bude aktiviran MAP.

To je realno, iako je samo tri mjeseca ispred nas. Mnogi će reći da svi talinski uvjeti nisu završeni, ali je za BiH i okruženje važnije, kao i NATO savez, da otvorimo ta vrata kroz MAP nego da ulazimo u rasprave koje nismo u stanju iznijeti. Nadam se da ćemo imati prijatelje među članicama NATO saveza da aktiviramo MAP“, rekao je Čović.

Čović je kazao da će u 10. mjesecu biti otvoreno pitanje izmjena Izbornog zakona u Zastupničkom domu.

Bit će drugačije nego u Domu naroda. Neće se ići kroz hitnu, već redovitu proceduru kako bi se omogućile korekcije onoga što nekome smeta. Nama je bitno da ispoštujemo odluku Ustavnog suda BiH i da se predstavnici naroda biraju iz tog naroda i da to vrijedi za sve“, izjavio je Čović.

On je kazao da u ovom trenutku nema kapaciteta za promjenu ustava.

Bilo bi prerizično otvoriti pitanje izmjene ustava jer bi bilo zloupotrijebljeno na način kako je to učinjeno po pitanju Pelješkog mosta ili drugih pitanja koja ćemo otvoriti“, izjavio je Čović.

Čović je prokomentarisao i ne postojanje parlamentarne većine i situacije u Vijeću ministara BiH, odnosno da li Denis Zvizdić ima podršku parlamentaraca.

To je najozbiljniji problem kojeg imamo. Dugo govorimo da ne postoji parlamentarna većina. Sam zaključak da neko prikuplja potpise za svoju legitimnost u djelovanju dovoljno govori. Bolje da se suzdržim od komentara jer ne bi bilo dobro da pričak dalje o tome. Izvjesno je da predsjedatelj Vijeća ministara nema većinu i to je danas razgovjetno svima i zato mu je nabačen posao da radi koji nije u stanju završiti“, mišljenja je Čović.

On je istakao da će zakonodavna vlast ostati da funkcioniše, a da postoji mogućnost da predsjedavajući Vijeća ministara i Vijeće ministara nema podršku.

Sigurno do izbora ne bi dobili novi sastav Vijeća ministara, a samo bi se oslabila još jedna institucija“, dodao je Čović.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da je Pelješki most interes BiH.

Pelješki most je politički igrokaz. Predsjedništvo BiH nema jedinstven stav. Imamo istupe u javnosti gdje se nadmudrujemo i tako samo pravimo štetu Bosni i Hercegovini“, rekao je Čović i dodao da Deklaracija o Pelješko mostu iz Predstavničkog doma PS BiH sigurno neće proći u Domu naroda i da će se pojaviti nova Deklaracija.

Na novinarsko pitanje odkud optimizam da bi do kraja godine mogao biti aktiviran MAP, kada BiH nije ispunila uslove, Čović je odgovorio:

Logično bi bilo tako razmišljati, zbog svih dešavanja u svijetu. Potrebno je da ovaj prostor postane dio takve zaštite. Daleko smo mi od NATO saveza. Ne treba miješati MAP i NATO savez. Makedonija kandidatski status za EU ima osam godina, a za NATO ima i prije toga. Krajnje je vrijeme da oni koji žele BiH za sebe, uvjetno, zaštititi od drugih, uvjetno rečeno, će reći “Da, idemo u MAP”. Talinski uvjeti su specifični i mislim da ih sada ne bi ispunilo ni desetak zemalja koje su ušle u NATO. Ti uslovi su postavljeni oko imovine, to su pitanja katastra za susjede, a kod nas ima i politike“, odgovorio je Čović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.