"Pozivam ministra da dođe i vidi šta imam u frižideru"

Vijesti 15. sep 201716:53 > 19:19
N1

Skoro tri stotine radnika Željeznica RS jutros je iz nekoliko gradova stiglo u Banjaluku da pruže podršku svojim kolegama koje već peti dan štrajkuju glađu. Iako su najavljivali radikalnije mjere ukoliko nadležni nastave ignorisati njihove zahtjeve. Iz uprave preduzeća i resornog ministarstva nisu dobili ohrabrujuće poruke.

Malaksalost, povišen krvni pritisak, nizak nivo šećera u krvi…posljedice su petodnevnog štrajka glađu. 27 radnika Željeznica RS poručuju: Ili će nas iznijeti na nosilima ili će nam isplatiti dugovanja na osnovu neisplaćenih toplih obroka i trškova pprevoza.

“Iz godine u godinu mi tužimo zbog ovakvih zaostaka, dobijemo ih na sudu. Već svi imamo po 10 ili 11 hiljada na osnovu tih tužbi. Preusde nosimo po džepovima, a novca nemamo. Mi više ne želimo da tražimo na sudu da nam se, kako i jeste zakonski, to isplaćuje”, otkriva Boris Šukalo, radnik ŽRS.

Podršku su im danas pružile i kolege iz Kostajnice, Prijedora, Doboja. Njih više od dvije stotine došlo je jutros u Banjaluku u nadi da će natjerati upravu da ispuni zahtjeve radnika. No, iz uprave uputili su saopštenje u kojem navode da su za 2017. godinu ostali neisplaćeni jedan topli obrok i troškovi prevoza za tri mjeseca.

“Podsjećamo da se plate u Željeznicama RS isplaćuju redovno, u skladu sa Zakonom o radu, u tekućem mjesecu za prethodni mjesec, i to je za Upravu prioritet kod planiranja i plaćanja troškova. U 2017. godini sve plate su isplaćene u zakonskom roku. Uz platu, radnicima se redovno isplaćuje i regres u mjesecu u kojem je radnik bio na godišnjem odmoru”,  saopšteno je iz ŽRS.

Naveli su i kolika su dugovanja svakom radniku koji je stupio u štrajk glađu. Ta dugovanja se kreću od 50 do 260 maraka.

“Radnik ŽRS živi od 100 KM mjesečno. Ovo je omalovažavanje, ovo je lažno što su oni iznijeli, nama ta primanja puno znače. Ja pozivam ministra da obavi uvid u moj račun i da dođe kući da pogleda moj frižider”, ističe Zoran Ćućić, radnik ŽRS.

“Pozivamo i prozivamo generalnog direktora zašto nas nije do sada obišao i rekao zašto nam ne isplate naša sredstva. Oni kažu da su to minimalna sredstva, mi od tih sredstava živimo”, dodaje Zaltko Marin, radnik ŽRS.

Iako niko od rukovodstva Željeznica nije razgovarao sa radnicima, oni su danas pokušali da razgovaraju sa resornim ministrom. No, u Ministarstvu saobraćaja zatvorena vrata i obrazloženje da nije najavljen sastanak. U Ministarstvu rada razgovarali su sa pomoćnicom ministra ali ni tu se nije došlo do rješenja. Štrajk na Željezničkoj stanici nastavljaju do daljnjeg. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.