Čović u službenoj posjeti SAD-u

Vijesti 15. sep 201717:23 > 17:28
N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović boraviće od sutra do 21. septembra u posjeti SAD-u u okviru koje će u New Yorku učestvovati na zasjedanju Generalne skupštine UN, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Čović će prva dva dana posjete SAD-u boraviti u Chicagu, gdje će se sastati sa kardinalom Blejzom Čupićem, te sa predstavnicima lokalnih hrvatskih udruženja i organizacija.

U ponedjeljak, 18. septembra, Čović će učestvovati na sastanku na visokom nivou o reformi UN, kojim će predsjedavati predsjednik SAD-a Donald Trump, a narednog dana će prisustvovati otvaranju generalne debate na zasjedanju Generalne skupštine UN.

Čović će u utorak, 19. septembra, u poslijepodnevnim časovima prisustvovati prijemu EU, čiji su domaćini predsjednik Evropskog savjeta Donald Task, potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini.

On će u večernjim časovima prisustvovati prijemu koji Trump organizuje povodom zasjedanja Generalne skupštine UN.

U srijedu, 20. septembra, Čović će se obratiti na generalnoj debati zasjedanja Generalne skupštine UN, nakon čega će u večernjim časovima prisustvovati večeri lidera zapadnog Balkana, koju priređuje Mogherini.

Posljednjeg dana posjete Čović će, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN, imati niz bilateralnih susreta, među kojim i sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterresom.

Delegaciju BiH na otvaranju generalne debate zasjedanja Generalne skupštine UN, osim Čovića, čine ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, stalni predstavnik BiH pri UN Miloš Vukašinović, šef kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić, savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Diana Čekić i šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Tonka Krešić Gagro.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.