Ni sjednice, ni zajedničkog stava o Pelješkom mostu

Vijesti 15. sep 201717:41 > 19:18
BBI

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je u petak mogućnost da BiH zaustavi izgradnju Pelješkog mosta, te poručio da će se taj projekt realizovati.

“Što se tiče Pelješkog mosta, ja mislim da smo se napričali, preko svake mjere”.

Reče hrvatski član Predsjedništva BiH i nastavi pričati o Pelješkom mostu. No, nije jedini. Pitanje izgradnje mosta očigledno se nametnulo kao tema koja posljednjih dana zaoštrava dobrosusjedske, ali i unutrašnje političke odnose. Mnogi ovo pitanje koriste u svrhu ucjenjivanja, smatra Čović.

“Ali ne ucjenjivati, jer ako nekoga ucijenite dobićete povratnu na isti način, to je tako. Uostalom, imamo dovoljno primjera iz našeg okruženja i ja sam za jedan potpuno drugačiji pristup. Nemamo jedinstven stav tročlanog predsjedništva. Ja sam na posljednjoj sjednici predložio da imamo to pitanje na dnevnom redu, zamoljeni smo da to prolongiramo, ali nemamo zajednički stav. Imamo ove istupe u javnosti gdje se međusobno nadmudrujemo, a pravimo ogromnu štetu BiH”, poručuje Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na sjednicu, ali i zajednički stav o Pelješkom mostu će se sačekati. U međuvremenu ostaje idealna tema za dnevnopolitičke svrhe. Neki pokušavaju minimizirati donesenu Deklaraciju u Zastupničkom domu, dok se Pelješki most našao i kao jedna od vrućih tema u uzavrelim političkim odnosima vlasti i opozicije u Republici Srpskoj.

Deklaracija je ozbiljan dokument koji štiti suverenitet BiH i poziva Hrvatsku i Evropsku uniju na dogovor, kaže zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Šefik Džaferović.

“Republika Hrvatska ima pravo povezivati svoj teritorij, ali ta veza ni na kakav način ne smije ugrožavati pristup BiH otvorenom moru. Dakle, to pitanje nije moguće drugačije riješiti i što prije se to shvati od strane Republike Hrvatske, mislim da ćemo to prije i riješiti”, navodi Džaferović.

A upitan – kako će riješiti ovo pitanje sa Bosnom i Hercegovinom, premijer Hrvatske odgovara.

“Sagradit ćemo most. (Ali imate susjednu državu koja se tome protivi?) Kažem Vam da ćemo sagraditi most. Vrlo jasno sam odgovorio i na jedno od zastupničkih pitanja, a nemam pojma šta je bilo sa tim ponudama”, ističe Plenković.

Otvorene su i ponude. Za izgradnju prve faze Pelješkog mosta tri su ponuditelja. Projekat je zajedno sa pristupnim cestama procijenjen na 1,8 milijardi kuna, a većim dijelom podržan je sredstvima Evropske unije. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.