Borenović: Ne napuštamo NSRS, osporavat ćemo usvojene akte

Vijesti 16. sep 201717:42 > 17:44
N1

Predsjednik Partije demokratske partije (PDP) Branislav Borenović izjavio je da opozicija neće napustiti rad u Narodnoj skupštini, ali da ne odustaju o svojih zahtjeva i pokušat će da ospore odluke usvojene na posljednjoj sjednici, kojoj nisu prisustvovali.

Najavio je da će opozicija uputiti apelaciju Ustavnom sudu i tražiti da ospori sve odluke donesene na posljednjem zasjedanju parlamenta, za koje je rekao da je bilo nelegalno te da je prekršeno desetak članova skuptšinskog poslovnika.

-Tek onda se može razgovarati o vraćanju dostojanstva i bilo kakvog digniteta parlamentu RS – tvrdi Borenović.

Pita i zašto predsjednik Narodne skupštine RS-a nije napravio kompromis i prekinuo sjednicu, kako bi se revizorski izvještaj o stanju budžeta RS-a u 2016. razmatrao na tom zasjedanju, na čemu je insistirala opozicija.

Borenović je u izjavi novinarima u Bijeljni ponovio je da opozicija traži smjenu ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača kao jedan od važnih preduslova da mogu raditi i funkcionisati u demokratskom društvu.

Na sjednici 13. septembra usvojen je Kodeks ponašanja narodnih poslanika, pet zakona, tri nacrta zakona i više prijedloga strategija i izvještaja te pihvaćena ostavku glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića.

Opozicionari su i insistirali da se prethodno razmatra izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u prošloj godini, što nije prihvaćeno, nakon čega je uslijedila blokada skupštinskog predsjedništva, a zatim im je izrečena kazna udaljavanja sa zasjedanja, koje je održano u drugoj prostoriji bez njihovog prisustva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.