Čović u Čikagu: Hrvati nastoje podstaći dijalog u BiH

Vijesti 17. sep 201718:49 > 18:52
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović boravi u višednevnoj posjeti SAD-u.

Dragan Čović informirao je kardinala Blažu Josipa Čupića o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o hrvatskom pitanju, naglasivši da, vođeni kršćanskim vrijednostima, Hrvati nastoje podstaći dijalog u BiH s predstavnicima druga dva naroda, koji će rezultirati otklanjanjem svih nedostataka koji BiH čine nepravednom državom.

U tom smislu, istakao je da je nužno izmijeniti izborni zakon, kako bi Hrvati bili uistinu ravnopravni s druga dva naroda. 

Tokom susreta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s devetim nadbiskupom dr. Blažom Josipom Čupićem u Čikagu, kardinal Čupić informirao je Čovića o djelovanju Katoličke crkve u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), naročito o svojoj arhidijacezi, koja je treća po brojnosti.

Čović je također posjetio i Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete Obitelji, gdje se susreo sa svećenicima i sestrama na službi u Kustodiji.

Fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji, koja administrativno pokriva dio SAD-a i veći dio Kanade, informirao je Čovića o njenom djelovanju te istaknuo da franjevci trenutno djeluju u nekoliko župa u Americi i Kanadi.

Dodao je da su angažirani i u drugim vidovima apostolata, a kao najznačajniji, istaknuo je apostolat pisanja i izdavanja knjiga i časopisa za one koji na američkom kontinentu govore hrvatskim jezikom.  

Delegacija predvođena predsjedavajućim Čovićem obišla je i Hrvatski etnički institut, koji je hrvatska iseljenička odgojna i naučna ustanova te banka podataka.

Osnovali su ga hrvatski franjevci 1975. godine. Inkorporiran je 1977. godine kao odgojna i naučna ustanova radi organiziranja centralne zbirke ili banke podataka o Hrvatima i njihovim potomcima u SAD-u i Kanadi.

Na kraju obilaska u Institutu je upriličen i prijem s predstavnicima hrvatske zajednice u Čikagu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.