Željezničari u RS: Odlučili su da nas ovdje sahrane

Vijesti 18. sep 201709:02 > 09:09
N1

Već osmi dan željezničari u Republici Srpskoj štrajkuju glađu. Niko ih nije obišao. Traže isplatu naknade za topli obrok i prevoz, te ovjeru zdravstvenih knjižica.

Pozvali su predstavnike Uprave Željeznica RS i ministarstava da porazgovaraju o problemima.

Iz Banjaluke se u Novi dan javila reprterka N1 Anđelka Marković koja je razgovarala sa Borisom Šukalom, jednim od radnika koji štrajkuju glađu.

Marković je istakla kako su radnici malaksali, osjetan je pad imuniteta, povišen im je krvni pritisak, što je sve posljedica nekonzumiranja hrane. Oni učestalo idu u hitnu pomoć iz tih razloga, a za sve usluge im treba osiguranje.

Išao sam i ja u hitnu pomoć, a ostali koji su također bili su jako loše. Jedan je imao hiruršku intervenciju. Mi smo na infuziji sada i izgleda da su odlučili da nas ovdje sahrane“, rekao je za N1 Šukalo.

Meni su prikazali da mi je zadnji put osiguranje uplaćeno u decembru 2016. godine, a kolegi koji je imao hiruršku intervenciju čak i ranije. Računi nam iznose oko 80, 100 maraka jer nemamo zdravstveno osiguranje“, dodao je.

Naveo je i kako radnici Željeznica RS žele da razgovaraju o problemima radnika u RS općenito, a ne samo njih.

S druge strane, iz Uprave je poručeno da su plate redovne, da se duguje za tri mjeseca troškova prevoza i jedan topli obrok, a radnicima je rečeno da se bore u zakonskim okvirima za svoja prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.