Za negiranje genocida od 6 mjeseci do 3 godine zatvora?

Vijesti 18. sep 201717:01 > 19:18
Reuters

Izmjene Izbornog i Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje podrazumijevaju zabranu kandidovanja osuđenicima za ratne zločine na izborima, te zatvorske kazne za negatore genocida - naći se pred državnim parlamentarcima.

Većinom glasova izmjene navedenih zakona podržala je Ustavnopravna komisija. Protiv su glasali predstavnici SDS-a. 

Zabrana kandidovanja odnosi se na sve one koji su osuđeni za ratne zločine ispred Suda u Haagu, svih relevantnih sudova u Bosni i Hercegovini ali i sudova u drugim državama. Javno poricanje, odobravanje, opravdavanje ili negiranje genocida – predviđa zatvorske kazne od šest mjeseci do tri godine.

“Očekujem i da će Parlament, u ovom slučaju Predstavnički dom, imati dovoljno sluha da usvojimo ova dva zakona. Podsjećam da su oni direktno vezani sa Aneksom 7 kao suštinskim Aneksom Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je nemoguće provoditi ovaj Aneks, a dozvoliti ratnim zločincima da se kandidiraju u jednom demokratskom procesu”, kaže Denis Bećirović, zastupnik SDP-a u ZD PSBiH.

Primjera je na pretek. Buru reakcija izazvalo je kandidovanje Sime Zarića, Blagoja Simića i Branka Grujića na lokalnim izborima 2012. godine. I to na listama SDS-a i Socijalističke partije. Osuđeni na ukupno 27 godina za zločine počinjene u Zvorniku i Šamcu. Zarić i Simić pred Haškim tribunalom, Grujić pred Višim sudom u Beogradu. Aktuelni Izborni zakon omogućio i Fikretu Abdiću, osuđenom za ratne zločine pred hrvatskim sudovima na višegodišnju zatvorsku kaznu – po izlasku da postane načelnik krajiške Općine Velika Kladuša. Iz SDS-a protiv izmjena.

“Šta ćemo mi, evo, usvoji se to i Fikret Abdić tuži BiH. Naravno da će Evropski sud za ljudska prava ponoviti svoju Odluku iz predmeta Skopola protiv Italije i onda ćemo imati još jedan slučaj Sejdić i Finci koji ovdje u ovoj zemlji nećemo moći da riješimo”, ističe Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u ZD PSBiH.

Jer praksa je, kaže Pandurević ovdje, ali i drugdje u svijetu da se biračko pravo, u ovom kontekstu, može uskratiti nekome samo tokom služenja zatvorske kazne.

S druge strane, apsurdno je, primjera radi, bez obzira što situacija nema veze s Izbornim zakonom, da građani Bosne i Hercegovine nemaju mogućnost zaposlenja bilo gdje uglavnom u državnoj službi – ukoliko ne posjeduju uvjerenja o nekažnjavanju.

Neće samo izmjene Izbornog zakona pred parlamentarce – kako osigurati podršku izmjenama Krivičnog i kazne za negiranje zločina genocida?

“Ova današnja Komisija je pozitivan korak. U svim civiliziranim demokratskim društvima negiranje genocida je nedopustivo”, podsjeća Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući ZD PSBiH.

“Zabraniti debatu o tim pitanjima u javnosti je po meni greška. Mislim da javnost mora biti otvorena za različita mišljenja”, smatra Momčilo Novaković, zastupnik PDP-NDP-a u ZD PSBiH.

Zastupnici će se o svemu očitovati već u srijedu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.