Čović i Crnadak na zasjedanju Generalne skupštine UN

Vijesti 19. sep 201708:05 > 08:12
Predsjedništvo BiH / Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak prisustvovaće danas u New Yorku zasjedanju Generalne skupštine UN.

Čović i Crnadak će poslijepodne prisustvovati prijemu EU, čiji su domaćini predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH će u večernjim satima biti na prijemu koji američki predsjednik Donald Trump organizuje povodom zasjedanja Generalne skupštine UN.

Za danas su planirani i bilateralni susreti Crnadka sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom i ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Čović će se sutra obratiti na generalnoj debati zasjedanja Generalne skupštine UN, nakon čega će u večernjim satima prisustvovati večeri lidera zapadnog Balkana, koju priređuje Mogherinijeva.

Posljednjeg dana posjete u četvrtak, 21. septembra, Čović će, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN, imati niz bilateralnih susreta, među kojim i sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Sutra će Crnadak učestvovati na radnom doručku Vijeća za regionalnu saradnju kojem će prisustvovati ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Ministar vanjskih poslova BiH istog dana sastaće se sa generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda Hugom Hansom Siblezom, a prisustvovaće i prijemu koji organizuje ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah Bin Zajed Al Nahjan.

U četvrtak, 21. septembra, Crnadak bi trebalo da učestvuje na ministarskom doručku Grupe prijatelja medijacije, a istog dana planirani su trilateralni susreti šefova diplomatije Turske, Srbije i BiH, kao i Turske, Hrvatske i BiH.

Planirano je i njegovo učešće na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative, a u večernjim satima bi trebalo da prisustvuje prijemu čiji je domaćin njemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel.

U petak, 22. septembra, Crnadak će učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje, čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

Istog dana, planirano je učešće Crnadka na sastanku ministara vanjskih poslova Grupe prijatelja Alijanse civilizacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.