Trninić za N1: Zvizdić pogrešno informisao javnost

Vijesti 19. sep 201714:01 > 14:06
Vladars.net

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je za N1 da pristupanje Transportnoj zajednici nije dovoljno za realizaciju dogovorenih infrastrukturnih projekata u Trstu, te da je ključni uslov i dalje usvajanje seta zakona o akcizama.

“Predsjedavajući Zvizdić je jučer potpisao i nadam se da će u tom dijelu biti dovoljno, ali je on pogrešno informisao javnost, jer ima još jedan uslov koji nismo završili. Taj uslov je rješavanje pitanja seta zakona o akcizama. Teško će biti doći do realizacije bez ispunjavanja tog uslova”, kazao je Trninić.

Ministar Republike Srpske je napomenuo da je u Trstu dogovorena financijska podrška projektima u iznosu od 20 posto. Njavio je da će početkom oktobra ići na pregovore u London u vezi sa financiranjem petlje Rudanka-Jošavka, koja će biti spoj postojećeg autoputa 9. januar i ubuduće dionice Koridora Pet Ce kod Doboja.

“Vrijednost tog projekta je 70 miliona eura, od toga je podrška dogovorena u Trstu 14 miliona”, kaže ministar.

Trninić je pojasnio da je do sada u Republici Srpskoj pušteno u promet 76 kilometara autoputa, a sa završetkom dionice Banjaluka – Prnjavor, dužina izgrađenih kilometara će premašiti do sada izgrađenu dionicu Koridora Pet Ce u Federaciji BiH. Entitetski ministar je najavio da će prvih deset kilometara autoputa od Mahovljana do Drugovića biti otvorena do kraja septembra, a čitava dionica do Prnjavora na proljeće naredne godine.

Prema planu mreže autoputeva u RS, predviđena je izgradnja 420 kilometara autoputeva uključujući dionice od Banjaluke do Novog Grada, Banjaluke do Mliništa, te od Doboja do Bijeljine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.