Novi trend sarajevskih kradljivaca

Vijesti 19. sep 201714:52 > 15:11
Anadolija

U prvih osam mjeseci 2017. godine je prijavljena krađa ili gubitak ukupno 743 registarske tablice, a pronađeno je 36 registarskih tablica, rečeno je u MUP-u KS za N1.

Od tog broja je prijavljena krađa ili gubitak šest diplomatskih registarskih tablica , a pronađena je jedna registarska tablica.

Prijavljena je krađa ili gubitak diplomatskih registarskih tablica Ambasade Srbije u BiH (reg. br. 80-A-021), Ambasade Francuske u BiH (reg. br.10-M-023), Ambasade Libije u BiH (reg. br. 24-M-004), Ambasade Bugarske u BiH (reg. br. 40-A-024), dvije tablice Ambasade Turske u BiH (reg. br. 14-A-104 i reg. br. 14-A-106).

Pronađena je samo diplomatska registarska tablica Ambasade Libije u BiH.

Za pola godine 223 ukradena vozila u KS

Inače, u prvih šest mjeseci ove godine na području Kantona Sarajevo izvršena su 223 krivična djela teških krađa motornih vozila, od čega je 47 ili 21,1% vraćena.

Od strane službenika MUP-a KS vraćeno je 16 vozila, MUP RS – pet vozila, a drugih MUP-ova – četiri. Za novac su vraćena dva, a 20 automobila vlasnici su sami pronašli, rečeno je iza MUP-a KS za N1.

U odnosu na uporedni period broj otuđenih vozila znatno je smanjen i to za 39,9 posto.

Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju otuđenja motornih vozila na području Kantona Sarajevo, nadležnom tužilaštvu podneseni su izvještaji o očinjenom krivičnom djelu protiv 30 lica (četiri više) od kojih je 29 povratnika (ili 96,7 posto).

Neke automobile vrati MUP, a neke sami vlasnici

U mjesecu martu ove godine službenici Uprave policije MUP-a KS, Tužilaštvu BiH podnijeli su izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv ukupno 14 lica zbog postojanja osnova sumnje da su kao članovi grupe ljudi udruženih sa ciljem činjenja krivičnih djela, zajedničkim djelovanjem vršili otuđenja motornih vozila u Kantonu Sarajevo, te iznude novca za povrat istih. Radi se o 77 teških krađa motornih vozila i 10 krivičnih djela iznude novca za povrat otuđenih motornih vozila.

Na području Kantona Sarajevo u mjesecu julu ove godine izvršena su 44 krivična djela teških krađa motornih vozila od čega je 16 ili 36,4% pronađeno i vraćeno vlasnicima. Od strane policije MUP-a KS vraćena su tri vozila, MUP RS dva, a drugih MUP-ova četiri. Vlasnici su sami pronašli sedam vozila. Broj teških krađa motornih vozila, smanjen je za 6,4 posto.

Na području Kantona Sarajevo u mjesecu avgustu ove godine izvršeno je 27 krivičnih djela teških krađa motornih vozila od čega je sedam ili 25,9 posto pronađeno i vraćeno vlasnicima. Od strane policije MUP-a KS vraćena su četiri vozila, MUP RS, a drugih MUP-ova jedno, dok su sami vlasnici pronašli jedno vozilo). Broj teških krađa motornih vozila, smanjen je za za tri ili 10 posto.

Policijski službenici su tokom ovog mjeseca, zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u otuđenju motornih vozila nadležnom tužilaštvu podnijeli službene izvještaje protiv četiri lica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.