U 2017. godini u KS-u ukradeno 743 registarske tablice

Vijesti 19. sep 201716:48 > 19:29
N1

Turskim diplomatama u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme sa automobila u nekoliko navrata nestaju diplomatske tablice. Učestali nestanci, ali i drski pokušaji krađa vozila, unose sumnju da se radi o novom trendu automafije.

Diplomati Republike Turske u BiH, Omeru Četresu, proteklog vikenda su sa vozila ukradene diplomatske registarske oznake. Slučaj se desio u sarajevskom naselju Grbavica. Policija je po dojavi bila na mjestu događaja, ali se za počiniteljima još traga.

“Oni su došli i napravili zapisnik. Otišao sam i u policijski centar i dao sam izjavu. Ali ovo nije prvi put, prije nekoliko mjeseci opet su ukrali su diplomatske tablice i do sada nismo dobili informaciju šta se desilo”, otkriva Omer Četres, ataše za medije pri Turskoj ambasadi u BiH.

Nepoznati su detalji i počinitelji nestanka diplomatskih tablica i sa ovog vozila. Iz ambasade kažu, dešavalo se da u mjesec dana s istog vozila više puta budu otuđene registarske oznake, što unosi posebnu sumnju. Prema podacima MUP-a KS godišnje se izgubi ili ukrade stotine registracija, među kojima ima i diplomatskih.

“Za prvih osam mjeseci na području Kantona Sarajevo prijavljene krađe i gubljenje registarskih tablica, ukupan broj je 743. Od tog broja bh. tablice je 737, dok je šest diplomatskih registarskih tablica”, kaže Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS .

Krađu diplomatskih tablica mnogi povezuju sa namjerom automafije da na taj način lakše izbjegavaju policijsku kontrolu. U ovoj godini nestajale su tablice Srbijanske, Francuske, Libijske, Bugarske i Turske ambasade, od kojih su samo libijske pronađene. Godišnji izvještaji policije govore da je automafija itekako aktivna. Od ukupnog broja krivičnih djela protiv imovine, najviše je krađa automobila. U prvih osam mjeseci ove godine ukradena su 294 vozila, dok ih je 70 vraćeno. Međutim, saobraćajni policajci opovrgavaju da ih je s diplomatskim vozilom lakše izbjeći.

Iz Saobraćajne policije MUP-a KS kažu kako njihovi službenici prilikom kontrole saobraćaja jednako postupaju prema bh. i diplomatskim vozačima, te da u pojedinim trenucima i aktivnije djeluju u kontroli diplomatskih vozila, upravo kako bi ovakve zloupotrebe i spriječili. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.