Šta se krije iza navodnog špijuniranja Hrvata?

Vijesti 19. sep 201717:32 > 19:02
N1

Hrvatski Nacional tvrdi kako Obavještajno-sigurnosna agencija BiH vodi specijalni rat protiv, između ostalih, premijera Andreja Plenkovića i hrvatskog naroda u BiH. Špijunira hrvatske kompanije, prisluškuje telefonske razgovore. Cilj diskreditacija Hrvata u međunarodnih krugovima - prije svega američkim - na način da ih se povezuje sa Rusima.

Nacional piše kako su imali uvid u povjerljive izvještaje OSA-e, koji upućuju na špijunažu. U jednom od njih se navode detalji zagrebačkog sastanka iz februara ove godine. Akteri sastanka – direktor Luka Ploče, Josip Jurčević, kao predstavnik ruskog Gasproma. Ivan Vukadin, načelnik Tomislavgrada, Branko Bago, načelnik Posušja, i nepoznati ruski državljanin, predstavnik ruske Sberbanke. Tema – kupovina rudnika Boksit iz Posušja. Nakon kojeg bi uslijedila saradnja u kontekstu prodaje rude boksit – mostarskom Aluminiju. Nacional dalje navodi – sporni Izvještaj je šest mjeseci kasnije objavljen na bh. online portalu Žurnal.info. U tekstu, između ostalog, piše:

“Rusi se zanimaju za ulazak u poslove s Aluminijem, odnosno preko HDZ-a žele povećati svoj ekonomski utjecaj u Hercegovini. U prilog tim tvrdnjama navodi se zahtjev Aluminija da se oslobodi plaćanja carine nelegirani aluminij s tržišta Rusije i Azije”.

Nakon nedavne posjete čelnika Vlade Federacije BiH upravo Aluminiju, Vlada je i donijela takav zaključak, te uputila Vijeću ministara BiH na razmatranje. Međutim, tada je sekretar Ministarstva energije, Stipo Buljan kazao, kako sumnja da će sve skupa znači ruski ekonomski utjecaj.

Ne vjerujem da današnji Zaključak Vlade Federacije ima ikakve veze sa aktivnostima Aluminija i Ruske Federacije (Pošto ste rekli da ne vjerujete može li se onda ostaviti mogućnost da je tako?) Ja nemam nikakve informacije ili sumnje da ima ikakvih tu konotacija vezano za taj dio, tako da to je to”, kazao je Stipo Buljan, sekretar ministarstva energije, industrije i rudarstva FBiH.

Nacional čitav slučaj naziva podmetanjem, i to od OSA-e, a s ciljem diskreditovanja i kriminaliziranja hrvatskih političkih predstavnika, povezujući ih lažno s ruskim interesima – zbog činjenice, kako tvrdi Nacional, da lobiraju prema SAD-u za rješavanja hrvatskog pitanja u BiH. Ključni akteri podmetanja su: direktor Obavještajne službe, Osman Mehmedagić i Bakir Izetbegović kao nalogodavac, piše list. Sporni Izvještaj, tvrdi Nacional napisao je mostarski ogranak OSA-e, tačnije Rade Ivančić, koji je kako tvrdi list, blizak direktoru Mehmedagiću. Ivančić je inače čovjek, potvrđeno iz više izvora, čije se ime nedavno moglo čuti na sjednicama državne Komisije za nadzor nad OSA-om. Glavni inspektor vodio je protiv Ivančića istragu, ali ju je direktor Mehmedagić obustavio jer je trajala predugo i nije dala rezultate. Mehmedagić i Izetbegović bez komentara. Pojedini članovi Komisije za nadzor rada OSA-e stava:

“Radi se evidentno o sukobu određenih osoba, svih iz Hercegovine, a koji nažalost rade u OSA-i i taj problem su očigledno prenijeli u RH. Tamo su iznesene određene konstrukcije koje su nevjerovatne jer sami znamo nema zakonskog osnova da OSA bilo šta radi u inostranstvu”, podsjetio je Damir Bećirović, član Komisije za nadzor nad radom OSA-e.

Bećirović dalje navodi, kako Hrvatska unutrašnje probleme jačanja nacionalizma, fašizma – prebacuje na svađe sa susjedima. Istog stava je i član Komisije, Sadik Ahmetović.

“Siguran sam da ove neprovjerene informacije, koje nisu u skladu s nekim dobrosusjedskim odnosima, imaju određene ciljeve u BiH, a njih je više od presude šestorki, koja slijedi u narednim danima u Haagu i kvalifikacijama koje ona nosi”, ocijenio je Sadik Ahmetović, član Komisije za nadzor nad radom OSA-e.

Sve do Izbornog zakona, Pelješkog mosta. A ruski utjecaj, posebno u Hrvatskoj je nesporan, kažu obojica. Najbolji primjer je Agrokor. No, pitanje je da li će još jedna afera navodnog prisluškivanja ponovo dospjeti u fokus javnosti. Ni ona posljednja – Ušće – nije dobila konkretan epilog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.