Prodanović: SNSD je mogao blokirati sjednicu PS BiH

Vijesti 19. sep 201717:38 > 17:57
N1

U ponedjeljak je na sjednici ustavopravne komisije prihvaćen Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona i Prijedlog zakona o izmjenama kaznenog zakona BiH. Odlučeno je voljom bošnjačkih zastupnika. Podsjetimo, ovi prijedlozi podrazumijevaju zabranu kandidiranja na izborima kandidatima osuđenim za ratne zločine i kažnjavanje negiranja genocida.

Sjednici komisije nisu prisustvovali Borjana Krišto iz HDZ-a i Lazar Prodanović iz SNSD-a koji je bio gost emisije Dan uživo na N1 televiziji.

Zaključak je da su zbog ovih izostanaka prijedlozi jučer i usvojeni. Vi već neko vrijeme ne prisutvujete komisiji?

Vjerovatno je tačno da su usvojeni zbog izostanka. Ali znate stav SNSD-a o učešću komisija. Glasao bih protiv da sam bio“, kazao je Prodanović.

Sutra je sjednica Zastupničkog doma, kako ćete glasati?

SNSD će glasati protiv ovog zakona. Smatramo da bi ovaj Prijedlog zakona mogao izazvati dodatne tenzije ako razumijemo poziciju žrtava. Dejtonski sporazum je definisao zabranu kandidovanja osumnjičenim il osuđenim osobama. Nije rečeno da se nakon odslužene kazne ta lica ne mogu kandidovati. Mogli bi se naći u situaciji da neko od izabranih zvaničnika se obrati Evropskom sudu za ljudska prava, a ne mislim da bi ova odredba mogla ostati u stanju u kojem je usvojena. Ipak, mislim da bi se osobe koje su osuđene za ratni zločin trebale uzdržati od kandidovanja iz razloga složenosti BiH. Također mislim da nije došlo vrijeme da usvojimo ovakve izmjene Izbornog zakona“, rekao je Prodanović.

Smatrate i da bi negiranje genocida trebalo biti kažnjavano? Šta je po vama sporno u ovim prijedlozima?

Imamo različite stavove iako smatramo da svaku odgovornu svaku osobu, pripadnika bilo kojeg naroda, koja je činila zločine treba procesurati pred sudovima BiH i da treba biti osuđena najoštrije. Usvajanje ove odredbe bi bilo dodatni argument za politizaciju ovog pitanja i stvaranja nesigurnosti“, rekao je Prodanović i dodao da su stavovi različiti uprkos presudi Međunarodnog suda.

Osuđujem sve zločine koji su učinjeni. Treba procesuriati sve jednako, kao i one koji su učinili zločine prema srpskom i hrvatskom stanovništvu“, rekao je gost Dana uživo.

On je istakao da ako u prvom glasanju bude 10 glasova protiv zakon će pasti.

Ako prođe, odmah moram reći da neće dobiti podršku u Domu naroda.

Predlagač pomenutih izmjena Izbornog zakona je Denis Bećirović. Hoće li sutra na red doći i Izborni zakon po prijedlogu HDZ-a nakon što je prošao Dom naroda gdje mu je SNSD dao podršku.

Mi smatramo da bi bilo važno u BiH ove razlike koje su prisutne, kada je odnos i stav u tom smislu pozicije pripadnika hrvatskog naroda, da treba imati razumijevanja i da nisu usmjerene protiv bilo koga. Interes SNSD-a je interes zbog izbora delegata za federalni Dom naroda, jer tu Klub Srba nije popunjen. Treba ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića“, rekao je Prodanović koji smatra da bi to vodilo ka rješavanju pitanja Sejdić-finci i relaksiranoj atmosferi u izboru članova Predsjedništva BiH.

Jedno od aktuelnih pitanja je i Pelješki most. SNSD u Zastupničkom domu nije potpisao deklaraciju?

HDZ i SNSD imaju partnerstvo, ali zalaganjem za podršku Izbornog zakona sa pozicije Srba u FBiH. U BiH ne treba stvarati atmosferu da je Hrvatska protiv BiH i naš odnos prema ovom pitanju je jasan. Smatramo da treba poštovati teritorijalni integritet BiH, međunarodnu konvenciju o otvorenom moru BiH, te riješiti pitanje granice Hrvatske i BiH. Dodatno potpisivanje Deklaracije i odluka PS BiH o noti Hrvatskoj, time kvarimo odnose važnog susjeda i značajnog partnera na evropskom putu BiH. Hrvatska je prijatelj BiH, koliko god se stvarala drugačija atmosfera“, rekao je Prodanović.

Posljednjih dana pratimo pravu dramu u RS. Na skupštini su poslanici opzicije su doslovo fizički prekinuli sjednicu.

Razumijem frustraciju opozicije. Ali isti je motiv SNSD mogao imati u Parlamentarnoj skupštini BiH da prekine sjednicu jer nekoliko puta na dnevni red nisu uvrštene tačke koje smo tražili. Ali smatram da pitanja treba rješavati kompromisom i dogovorom. Opozicija ako bude imala većinu, neće se praviti problem u ostvarivanju njihovih prava. Važno je ispuniti zahtjeve opozciije, ali način na koji to čine nije takav da dobije podršku građana“, smatra Prodanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.