Prije 14 godina otvoren je Memorijalni centar u Potočarima

Vijesti 20. sep 201713:18 > 13:22
Fena

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, danas je obilježena 14. godišnjica zvaničnog otvaranja ovog centra.

Potpredsjednik bh. entiteta RS-a Ramiz Salkić, predstavnici podrinjskih udruženja žrtava genocida, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, visoki predstavnik Valentin Inzko te predstavnici vlasti u Srebrenici, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali su ovom prilikom počast žrtvama genocida.

U Memorijalnom centru Potočari dosada su ukopane 6.575 žrtve genocida.

“Godine 2003. su počeli prvi ukopi žrtava genocida u Memorijalnom centru. Te godine ukopano je 989 žrtava. Od tada se svake godine ukopavaju žrtve genocida, te je u 14 godina od otvaranja Memorijalnog centra bilo 17 kolektivnih dženaza”, rekao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Mersed Smajlović.

Ističe da je bitno da se čuva sjećanje na žrtve genocida i pošalje jasna poruka da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić istakao je da Memorijalni centar u Potočarima ima neprocjenjivu važnost za sadašnjost, ali i za budućnost, za buduće generacije naše djece, koje trebaju zauvijek da njeguju sjećanje na žrtve genocida nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a“.

“Potočari, ovi bijeli nišani, suze preživjelih i broj ukopanih, svakodnevno nas opominju da je naša velika obaveza da konstantno tragamo za kostima ubijenih u genocidu. Moramo tragati, koristiti sve dozvoljene puteve, kako bi pronašli naše najmilije i ovdje ih dostojanstveno ukopali. I ovaj današnji datum koristimo da pozovemo komšije i sve one koji znaju gdje se nalaze grobnice da nam to kažu, jer samo tako će se distancirati od zločinaca koji su zločine činili u njihovo ime”, poručio je Salkić.

Pozvao je nadležne da brže procesuiraju zločince i tragaju za ubijenim, svjedoke da svjedoče, a one koji skrivaju zločince i zločine, da to prestanu raditi.

Naveo je također da je u narednom periodu potrebno uložiti još veće napore da cjelokupan kompleks Memorijalnog centra bude završen što je prije moguće.

I visoki predstavnik Valentin Inzko također je odao počast žrtvama genocida.

“Po mom mišljenju najstarije ljudsko pravo je pravo na dostojanstveni ukop. Zbog toga je važno da imamo Memorijalni centar Potočari gdje se omogućava dostojanstven ukop žrtvama. Mnogi još nisu pronađeni. Na tome se mora raditi da sve žrtve budu pronađene i dostojanstveno ukopane”, naglasio je Inzko.

Da žrtve genocida ne smiju biti zaboravljene poručio je predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković.

“Ovo je prilika da pošaljemo jasnu poruku iz Potočara da žrtve genocida nisu zaboravljene, ali i da pošaljemo poruku institucijama koje se bave traženjem nestalih osoba i da nisu sve žrtve pronađene. Nama je obaveza da se moramo sjećati svih žrtava, kako bismo tragali za suživotom na ovom prostoru, ali ne umanjujući značaj prošlosti”, poručio je Tabaković.

Memorijalni centar je zvanično otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton u septembru 2003. godine. Iste godine u martu izvršen je ukop prvih 600 identificiranih žrtava genocida.

Sukcesivnim ukopima nekoliko stotina žrtava, svake godine, ovo mezarje je uspostavljeno kao mjesto očuvanja sjećanja na masakr u Srebrenici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.