SNSD šuti nakon Vasićevog bloga

Vijesti 19. jan 201513:47 > 14:12
EPA

Nakon što je bivši generalni sekretar SNSDA Rajko Vasić, jedan od najbližih ljudi Milorada Dodika, na svom blogu pozvao lidera stranke da se povuče i zauzme mjesto počasnog predsjednika, nema mnogo reakcija iz vladajuće stranke u Republici Srpskoj. Ipak, politička javnost ovoj temi posvećuje mnogo pažnje.

Ovo je prvi put da javno jedan visoki član SNSD-a iznosi stavove protiv lidera stranke i predsjednika RS Milorada Dodika. Do sada se o temi autokratskog djelovanja Dodika pričalo jedino u kkuloarima.

No, ne treba zaboraviti da je upravo ova stranka i narasla kao liderska stranka. Mnogi su oprezni kada su izjave Rajka Vasića u pitanju jer je on godinama bio jedan od apologeta vlasti u RS. I on je kao i mnogi drugi, kada je bačen u sjenu, progovorio.

Naime, 2013. je Vasić pod pritiskom javnosti podnio ostavku na stranačko mjesto, jer je studente koji su protestvovali nazvao kopiladima.

Vasić na svom blogu Dodiku zamjera kadrovsku samovolju, te tvrdi da deprimira stranku koja ga je nadrasla.

Željka Cijanović je jedna od rijetkih koja je danas odgovorila na naše pitanje, ima li frakcija u SNSD-u.

“Vidim da se o tome mnogo voli i pisati i pričati, ali pretpostavljam da je to, ipak, određena zabava za određene krugove. Što se mene tiče nisam se suočila ni sa kakvim frakcijama. Sve odluke koje smo donosili, donosili smo uz puni konsenzus u svim strateškim pitanjima, a u dnevno-operativnim pitanjima nema potrebe da se bilo ko konsultuje, mi svi znamo šta je naš zadatak”, kazala je.

Jučer je javnu podršku Vasiću dao Igor Radojičić na svom Twitter profilu.

Sam Radojičić označen je predvodnikom jedne struje u SNSD-u, a njegova moć u stranci ojačala je nakon oktobarskih izbora. Ni on niti Milorada Dodik, kao i mnogi drugi, danas o unutarstaranačkoj demokratiji nisu htjeli govoriti.